СБУ продовжує викривати спільників російських спецслужб та розповсюджувачів панічних чуток про коронавірус

Кримінал, Новини, Політика, Суспільство

Служба безпеки України системно припиняє спроби використання спецслужбами РФ мережі Інтернет для пропаганди сепаратизму та роздмухування паніки навколо коронавірусу,передає Голос.if.ua.

Станом на 28 квітня кіберфахівці Служби викрили вже 241 інтернет-агітатора, які поширювали різноманітні фейки про COVID-19. Заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією майже 900 тисяч користувачів.

Оперативники спецслужби встановили, що 11 з виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони. Стосовно них СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України). Такі агітатори «працювали» в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому та Конотопі.

Зокрема, жительці Конотопа повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Жінка в одній із заборонених в Україні соціальних мереж поширювала заклики щодо зміни конституційного ладу в нашій державі та підтримувала ідею створення так званої «Новоросії». Вона також активно поширювала неправдиву інформацію про глобальну пандемію. Інтернет-агітаторці загрожує позбавлення волі строком від 3 до 5 років.

За матеріалами СБУ Національною поліцією вже складено понад 100 адміністративних протоколів за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку, у межах статті 173-1 КУпАП.

Служба безпеки України нагадує про кримінальну та адміністративну відповідальність за свідому дестабілізацію ситуації, у тому числі через інтернет.

Укотре закликаємо інтернет-користувачів бути пильними та приділяти особливу увагу безпеці в мережі, довіряти лише інформації з офіційних джерел.

Нагадаємо, що раніше Голова СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки й оборони України пропозиції продовжити санкції щодо російських соцмереж «Однокласники» і «ВКонтакте» та інших веб-ресурсів РФ.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.