“В разі підозри на коронавірус ми робимо тест на грип”, – Віталій Федорів

Здоров'я, Новини

17 березня, в Івано-Франківську відбулася нарада в.о. голови облдержадміністрації Віталія Федоріва з керівниками структурних підрозділів ОДА та територіальних органів виконавчої влади.

У зв’язку з карантинними заходами, вжитими в Івано-Франківську, нарада пройшла в дистаційному режимі, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на Галицький Кореспондент.

Віталій Федорів розповів, яке обладнання проти коронавірусу отримали лікарні Прикарпаття. Після цього Ірина Кобельська, в. о. директора департаменту охорони здоров’я ОДА, доповіла про стан реалізації постанови Кабміну № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19».

“У нас зараз закриті навчальні та інші заклади, працює оперативний штаб з реагування на ситуацію. Маємо обласну інфекційну лікарню та ще 10 лікарень, де є інфекційні відділення. В разі виявлення підозрілого випадку аналізи направляються до Міністерства охорони здоров’я. А ще організовано роботу цілодобової гарячої лінії, проводяться навчання тощо”, – сказала Ірина Кобельська.

За її словами, і з міського бюджету Івано-Франківська, і з обласного вже виділено більше п’яти мільйонів на боротьбу з цим захворюванням. Однак є ряд лікарень і райцентрів, які нічого не зробили для цього.

“Ми розглядатимемо варіант з перерозподілом апаратів штучної вентиляції легень – до тих лікарень, де є інфекційні відділення. Вивчаючи досвід інших країн, розуміємо, що це є доцільним. Але людські життя можуть врятувати і прості обмежувальні заходи”, – додала Ірина Кобельська.

Віталій Федорів зазначив, що питання наявності тестів на коронавірус в області залишається гострим.

“У нас є тести на наявність звичайного грипу. І в разі підозри на коронавірус ми проводимо тест на грип. Якщо в пацієнта є схожі до грипу симптоми, але грипу не виявляють – тоді вже перевіряється підозра щодо коронавірусу. Слід розуміти, що ці тести значно дорожчі, приблизно 350 гривень за штуку. Але скоро ми матимемо мільйон таких тестів на всю Україну – і наша область їх теж отримає”, – пояснив Віталій Федорів.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.