Як дожити до вести з ганим настроєм

Здоров'я, Новини

Щоб хотілось посміхатись навіть попри зимову недружню погоду, дотримуйтесь цих рекомендацій.

От і настав час, який більшість з нас не любить — всі зимові свята позаду, на тілі зайві сантиметри, а ми вже й забули, що таке сонячний день, і просто собі живемо з надією на весну. Оскільки нам “пощастило” жити в такому кліматі, і цей період щороку повторюється, потрібно знати, як зменшувати його негативний вплив. Настрій впливає на наші бажання, але якщо його немає, багато хто навіть пальцем не поворухне, не те щоб ще й піти у спортзал, не кажучи вже про нормальне тренування з мокрою від поту футболкою.

Як не вмерти на інвалідному візку?
А рухатись дуже важливо!

Від чого у нас поганий настрій?

Насамперед, від запалення. Ви зараз здивуєтеся — яке запалення, де? Уявіть собі, декілька зайвих, жирових (не м’язових) кілограмів — це вже підвищений рівень запальних реакцій в тілі.

Іжа, яка спричиняє запалення 

Ранкові хрумкі тости, налисники, вареники, тістечка, бутерброд із ковбаскою, печиво і вафлі саме зараз “вилазять боком”, точніше — не дуже здоровим кишківником, в якому після зимових святкувань змінився склад мікрофлори. Таке харчування продукує запальні молекули цитокіни, які викликають депресію, спричиняють “протікання” кишківника і потрапляння до нього інших нездорових молекул.

Як зберегти мозок у робочому стані під час холодів

Унаслідок цього стало менше корисної мікрофлори, яка виробляє жирні кислоти, як-от ацетат, пропіонат, бутират, пентаноат. Саме вони позитивно впливають на настрій людини. Мозок дуже чутливий до таких змін, і дає нам знати про це неміцним сном, розладом настрою, поведінки, когнітивних функцій (пам’ять, концентрація уваги), реакцією на стреси та біль. Тому першою умовою для появи радісної усмішки на обличчі є виключення з раціону “вбивць” хорошого настрою:

солодощів (рідких і твердих), де є доданий цукор. Замість цукру — фрукти та ягоди;
смаженої їжі (на чому б не смажили); замість цього варіть, запікайте.
всіх маргаринів, “легких” масел та всього, де вони містяться;
виробів з білого і будь-якого тонко меленого борошна (чорно-коричневий хліб — це фарбоване біле борошно);
любителям соняшникової олії краще замінити її на насіння соняшника та сирі горіхи (тобто не смажені та не солоні), або на оливкову.

Додавайте до свого раціону клітковину, насамперед — бобові, свіжі, печені, варені овочі, гречану та вівсяну каші. Щоб бобові принесли користь — добре вимочуйте та проварюйте їх. Для тих, хто не звик до них — починайте з маленьких порцій, приблизно чайної ложки, поступово збільшуючи.

Але настрій можна покращити не лише їжею, а й рухом. Рухатися потрібно багато і по-різному, найкраще — на свіжому повітрі. Він є не лише антидепресантом, але і допомогає виробленню особливих молекул, що відновлюють клітини мозку і сприяють утворенню нових — це нейротрофічний фактор мозку. Також дуже добре допомагають у боротьбі з хандрою та депресією хороші справи: турбота про тих, хто менший, слабший і кому без вас буде важко.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.