Вітаміни весни: що варто їсти аби бути здоровими?

Здоров'я, Новини, Суспільство

У цей період нашим організмам найбільш потрібні вітаміни А, С, В2, калій, кальцій, вітаміни групи В, Е та жирні кислоти. Де ж їх знайти?,і нформує Голос.if.ua.

Вітаміни А та С знайдемо у капусті, буряку, моркві, картоплі, яблуках, редьці та цитрусових. Варто у цей період зменшити вживання мучних виробів: булочки, хліб, макарони і т.д.

Вітаміни групи В та А, кальцій особливо корисні навесні – адже саме вони не накопичуються в організмі та й сприяють викиду гормонів стресу. Нервова система вам тільки подякує. Молочні та кисломолочні продукти вам будуть у поміч: сир, молоко, кефір, ряжанка та ін.

Вітамін Е та жирні кислоти обов’язково віднайдете у гарбузі, його насінні, горіхах проте ними не можна зловживати! Курага та ізюм також містять в собі корисні для весни речовини.

Весняні нітрати! Будьте уважними!

Основна їх небезпека полягає в тому, що вони почасти бувають небезпечними для дорослим, що вже говорити про малюків до року.

Накопичується в капусті, моркві, редисці, огірках, буряках. Кріп, салат і петрушка також не є винятком. У капусті нітрати концентруються в качані та верхніх листках, у морквині і редисці — у серцевині, а огірки містять найбільше нітратів у «хвостовій» частині і шкірці. Тому ретельне очищення овочів і обрізання «хвостових» частин не будуть зайвими.

Замочуйте перші овочі-фрукти у мисці з водою не менш, як на годину! Це частково зменшить їх отруйність. Вітамін С значно зменшує шкідливий вплив на організм, тому можна за годину до їжі випити склянку цитрусового соку або заправити салат соком лимону чи оцтом.

Як рекомендують лікарі – краще вживати овочі-фрукти-ягоди по сезону, в час їх природного для регіону дозрівання.

Як що наважились поласувати з родиною першою привезеною городиною – виконуйте всі вказівки фахівців та дбайте про своє здоров’я. Адже яблука з погребу, квашену капусту з діжки чи компот із сухофруктів ще ніхто не відміняв.

Будьте здорові!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.