29 лютого :найстрашніший день у році

Новини, Суспільство

Наші предки не любили додатковий день у році, пов’язуючи його з темними силами і різноманітними труднощами, інформує Голос.if.ua.

29 лютого – додатковий день, який робить кожен четвертий рік високосним. Цей день вважається важким і нещасливим, а пов’язаний з ним рік – важким. У григоріанському календарі на цю дату припадає Касьянов день, а наші предки називали його днем Чорнобога. В народі збереглися легенди і забобони, пов’язані з високосним днем і роком.

Народна мудрість говорить: Касьян на траву гляне – трава в’яне, худоба – худоба дохне, на дерево – дерево сохне. Або: худ приплід на Касьянов рік.

Касьян Немилостливый, Касьян Заздрісник, Касьян Важкий, злопам’ятний, недоброзичливець, скупий – так називали 29 лютого хрещені слов’яни.

Біблійний Іоанн Кассіан (Касьян) по легендою, мандруючи з Миколою Чудотворцем, відмовив потрапив у біду подорожньому, за що був покараний Творцем відзначати свої іменини раз в чотири роки. Микола ж виручив людини і здобув милість святкувати іменини два рази в рік.

Також існує повір’я, що Касьян був ангелом і зрадив Господа. За це три роки ангели його били молотами по лобі, а на четвертий рік він Касьян міг відпочити від відбування покарання.

Інший народний переказ говорить, що святий Касьян поставлений на варту пекла, і Господь відпускає його на відпочинок раз в чотири роки. За відсутності Касьяна його обов’язки виконують 12 апостолів.

У високосний рік слов’яни не справляли весілля.

День Чорнобога

Одночасно з православними традиціями у слов’ян співіснували і язичницькі повір’я. На Русі ім’я Касьян трансформувалося в Кащей. І 29 лютого слов’яни називали днем Кащея, а також Чорнобога – володаря підземного царства Нави, Смерті або Пекельного царства. Кащей керував силами темряви і душами і тілами мертвих. Вся життєва сила Чорнобога була зосереджена в яйці, яке створив Рід на початку створення світу.

Факти

У 46 році до н.е. астрономи Гая Юлія Цезаря з’ясували, що рік триває 365 доби і 6 годин. Ці 6 годин раніше не враховувалися, тому щорічно залишалося чверть зайвих діб. Щоб уникнути збою календарної системи грецький астроном Созиген запропонував вважати кожні перші три роки простими, тривалістю в 365 діб, а до лютого кожного четвертого року додавати накопичену різницю в одні добу, так з’явився високосний рік тривалістю 366 днів. Календар з високосним роком, що отримав назву Юліанського, стали використовувати всі народи, що входили до складу Римської імперії.

Лише в кінці XVI століття на зміну юліанському прийшов більш точний григоріанський календар. На момент появи нового календаря, різниця між ними становила 10 днів, а сьогодні – вже 13.

Німецький професор Хайнріх Хемме винайшов “календар” святкування дня народження для тих, хто народився 29 лютого. Вчений запропонував відзначати іменини щороку, вибираючи день святкування в залежності від години народження. Народився в перші години після півночі, можна відзначати день народження 28 лютого. Тим, хто народився ближче до півночі 1 березня, краще відзначати день народження 1 березня. Ті, хто народився у першій половині дня (від 6 ранку до 12 дня), перші два роки справляють день народження 28 лютого, а третій рік – 1 березня. Для тих, хто народився у другій половині дня (від 12 дня до 6 вечора), графік святкування наступний: перший рік – 28 лютого, а наступні два – 1 березня.

Система непроста прийде на допомогу живуть нині чотирьом мільйонам людей, чия дата народження офіційно зареєстрована на цей день. Таких людей – 0,069% від усього населення Землі.

Фото: Близько 0,07% населення Землі відзначають офіційний день народження 29 лютого (minionomaniya.ru)

Ймовірність народитися 29 лютого дорівнює 0,068% для Юліанського календаря або 0,066% для Григоріанського календаря.

Замість складної системи німецького професора, наші співвітчизники використовують інший спосіб “обдурити” високосний рік. Згідно з даними пологових будинків, батьки намагаються записати “високосних” новонароджених або на 28 лютого, або, набагато частіше, на 1 березня.

29 лютого – день святого Освальда – в ряді європейських країн вважається єдиним днем, коли жінка може зробити пропозицію про шлюб чоловікові. Традиція зародилася в Ірландії ще в V столітті, а закріпилася за 29 лютого після видання в XIII столітті спеціального закону в Шотландії. Пізніше подібний указ з’явився і в Англії.

Дана європейська традиція лягла в основу сюжету фільму “Як вийти заміж за три дні” (або “Високосний рік”).

У багатьох європейських країнах аж до XVIII століття 29 лютого вважався як би неіснуючим днем, датою, не має юридичного статусу. В цей день не укладалися угоди, не проводилися виплати, не давали в борг і т. п., оскільки надалі виникали складності з формальною стороною питання та судовими позовами.

Астрономи стародавніх майя встановили, що довжина астрономічного року становить 365,242203 доби. Ця цифра більш точно відповідає сучасному середньому тропічному році рівному 365,242189 доби, ніж тривалість року в григоріанському календарі 365,2425 доби. Однак жерці майя, знаючи про цю неточності, не стали вводити коригування календаря. В результаті цієї назви місяців, які спочатку позначали види сільськогосподарських робіт, перестали відповідати відповідним сезонами.

В одному з двох календарів майя, що називалося “хааб”, було 365 днів – вони ділилися на 19 місяців, у 18 з яких було по 20 днів з власними назвами, а в одному місяці – лише 5 “днів без імен”. Ці 5 днів називалися Вайеб. Вони вважалися нещасливими.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.