Хто і для чого купує зброю в Івано-Франківську

Новини, Суспільство

Останніми роками збільшився обіг зброї серед населення. Це можна пов’язати зі зростанням недовіри громадян до правоохоронних органів, а ще з прагненням самозахисту у випадку критичної ситуації.

Статистика не висвітлює реальної картини про те, скільки одиниць зброї знаходиться в руках українців, адже функціонування “чорних ринків” шкодить контролю. “Вежа” поспілкувалась з працівниками мисливських магазинів і дізнались, хто і яку зброю найчастіше бажає придбати. До речі, в Івано-Франківську таких магазинів понад десяток, пише Фіртка.

Першою зброєю можна вважати палицю, дерев’яний спис та каміння. Вже в сучасному світі різноманітність зброї просто вражає.

За своїм призначенням зброя поділяється на бойову, мисливську та спортивну. Серед основних видів можна виокремити:  травматичну – пістолети; гладкоствольну – рушниці для полювання, помпові рушниці для самозахисту; нарізні види зброї – карабіни, снайперські гвинтівки тощо. Серед людей, які бажають придбати зброю – не тільки мисливці. Буває, містяни беруть для самооборони, тримають в сейфі, щоб в разі чого скористатись. Хтось купляє, щоб раз в декілька місяців поїхати за місто і постріляти по залізних банках. Проте, все ж біля 50% відвідувачів магазину зброї – це мисливці.

Для самооборони найкраще підходить невелика зброя. Це може бути, наприклад, гладкоствольна помпа.  Напівавтомати досить довгі, через це їх зручніше використовувати у мисливстві. Для самозахисту варто обирати щось дешеве в межах 5-6 тис.

Дозвіл необхідно мати на будь-який вид вогнепальної зброї. Його можна отримати в дозвільній системі, куди потрібно подати всі необхідні документи. Серед них медична довідка, яка дозволяє зберігати зброю. Так громадянин повинен принести в управління внутрішніх справ за місцем реєстрації заяву, медичну довідку, довідку про несудимість, поліс страхування цивільної відповідальності за можливу шкоду, завдану зброєю. Необхідно буде навідатись в психологічний та наркоцентр, а ще пройти курси, які вчать, як поводитись зі зброєю.

Пневматичну чи газову зброю можна придбати з 18 років, а вогнепальну мисливську гладкоствольну – з 21 року. Натомість нарізну і травматичну можна придбати віком від 25 років.

Короткоствольною вогнепальною зброєю можуть володіти не всі. Цивільні громадяни не мають можливості придбати бойові автомати чи пістолети. Здебільшого, це роблять військові та правоохоронці.

Частими є випадки придбання зброї на “чорному ринку”. Зброю без реєстрації придбати дешевше, але відповідальність за це не заставить чекати. Основним джерелом такої контрабанди є зона АТО на Сході України.

Трапляються випадки, коли люди приходять в магазин зброї і дивно поводяться. Бувало, що приходили відвідувачі в стані алкогольного сп’яніння, розповідали неймовірні історії. Наприклад, як вистрілити з лука або пістолета на 500 м. Продавці знають, що лук стріляє на 100 м у довжину, а гладкоствольна рушниця – до 150 м, тому смішно слухати таке. Звичайно, ми стараємось переконати, але це дуже важко. Так і залишається кожен при своїх думках.

Не буває спроб викрасти щось з асортименту магазину. Тай статистика свідчить, що у місті майже не трапляються пограбування магазинів зі зброєю. Це пов’язано з тим, що персонал таких магазинів має навички поводження зі зброєю, і в разі нападу може захистити себе й товар.

Варто сказати, що Стаття 263 Кримінального кодексу України вказує на те, що за незаконне зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передачу чи збут вогнепальної зброї передбачено позбавлення волі на термін від одного до п’яти років. Громадяни, які добровільно здають незаконно придбану вогнепальну зброю, звільняються від відповідальності.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.