Планово і непланово: жителі Тисмениці скаржаться на відключення світла (відео)

Новини, Суспільство

Яна Канюка проживає на вулиці Лепкого у місті Тисмениця.

Жінка розповідає, що від листопада у них періодично відключають електроенергію:

«У нас систематично виключають по два-три тижні кожного разу, і ми сидимо з дев’ятої години ранку до п’ятої години вечора». Зазвичай перед тим приходить SMS-повідомлення.

Окрім планових відключень, світло вимикають і непланово. До прикладу, на час зйомки у Яни Канюки та її сусідів не було світла, цього разу відключення сталося через негоду, пише Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

Жінка розповідає:

«У нас перший рік таке, що непланово виключають. Раніше було: виключили, дві-три години – і включили. Але щоб з дев’ятої ранку до п’ятої вечора, коли фактично на вулиці «мінус», з дитиною не погуляєш толком, – і так виходить, що ми сидимо, мерзнемо».

Христина Сушириба проживає на вулиці Америка у Тисмениці.

«Зараз на електриці майже все. Це не підігріти дитині їсти, опалення не включити, теплої води немає», – розповідає Христина Сушириба про незручності від відключення світла, коли в домі дворічна дитина».

У ситуаціях з відключенням керівництво «Прикарпаттяобленерго» радить звертатися на гарячу лінію, хоч це насправді не так просто. Наші кореспонденти зателефонували до них, проте майже три години лінія була зайнята.

Жителі обговорюють цю ситуацію і в соцмережі. Там можна прочитати такі думки. Наталія Мельниченко:

«З глузду з’їхали. . . Котли на деревному паливі зірвуться! Ще такого не було!». Богдан Стефанюк: «А ще в 6:00 ранку Facebook «аварійне перемикання» на 5 хвилин, де збиваються налаштування всіх приладів».

Директор філії «Центральна» АТ «Прикарпаттяобленерго» Ігор Пархуць каже, що така ситуація в місті відбувається через обрізання дерев:

«Фактично кожного року з 15 жовтня по 15 квітня ми складаємо відповідні графіки чистки траси. І філія займається чисткою траси ліній 10,04 КлВ. Пов’язані ці планові розчистки траси для того, щоб ми могли попередити ці аварійні вимкнення, тобто, щоб такі вимкнення, як сталися у нас сьогодні, не відбувалися у нас при найменшому посиленню вітру. Чому саме зараз? В осінньо-зимовий період проводяться такі вимкнення планово. І взагалі законом заборонено проводити чистку траси в період, коли дерева набирають листя або ж просто продовжують свій ріст».

Щоправда, розповісти нам про місця, де обрізають дерева, посадовець не зміг, бо документи знаходяться в районній держадміністрації на погодженні. Телефоном голова Тисменицької РДА Ростислав Нестерак повідомив, що документи будуть підписані 25-го лютого. Також Ігор Пархуць повідомив, що такі відключення триватимуть до 15 квітня, а вже з наступного тижня без електроенергії залишаться смт Лисець та інші села.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.