Вчені виявили, що запах коханої людини допомагає швидше заснути

Здоров'я, Новини

Запах коханої людини — гарне снодійне.

Вчені Університету Британської Колумбії виявили, що запах коханої людини добре допомагає, якщо є безсоння чи проблеми із засинанням. У дослідженні фахівців він діяв на учасників як снодійне, покращуючи якість сну, навіть якщо їх партнери не були присутні поруч фізично, інформує  Голос.if.ua.

Наукові фахівці провели серію випробувань, під час яких добровольці піддавалися впливу запахів своїх коханих людей. У підсумку у випробовуваних покращився сон.

“Ми спостерігали ефект, схожий на той, який дає прийом пероральних добавок мелатоніну, що часто використовуються у якості снодійного”, — заявив провідний автор дослідження Марліз Хофер.

Під час експериментів 155 учасників отримували дві однакові футболки для використання у якості наволочок. Одна з них попередньо носилася коханою людиною добровольця, але вчені не повідомляли про це людям.

З кожною футболкою випробовувані проводили по дві ночі поспіль. Якість їх сну вимірювалася чутливою апаратурою. Зрештою було встановлено: люди краще засинали та почувалися відпочилими, коли відчували запах коханого партнера.

“Одним з найбільш дивовижних відкриттів є те, як запах коханої людини може покращувати якість сну навіть без її присутності. Під його впливом учасники випробувань під час сну рідше перевертались і виявляли менше інших симптомів занепокоєння, яке порушує сон”, — повідомили автори проєкту.

Вони пояснюють: запах коханої людини діє як снодійне, підсилюючи почуття безпеки, спокою і розслаблення.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.