Нацбанк увів в обіг нову 200-гривневу банкноту

Економіка, Новини

Національний банк України 25 лютого 2020 року ввів у обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень, що поступово замінять в обігу банкноти попереднього зразка.

На банкноті номіналом 200 гривень нового зразка збережено основні зображення банкноти зразка 2007 року, повідомили Голос.if.ua у Нацбанку.

Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному – зображення будівлі В`їзної вежі Луцького замку. Портрет Лесі Українки переміщено до центру банкноти (раніше був із правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 75 x 148 мм. Переважаючий колір банкноти – світло-рожевий.

«Водночас ми суттєво посилили захист нової банкноти номіналом 200 гривень. Зокрема, тепер ця банкнота має кілька нових сучасних елементів захисту, що значно мінімізують можливість її підробки», – наголосив директор департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити такий елемент захисту як оптично-змінний елемент SPARK. Він має поступово змінювати колір від пурпурного до золотисто-зеленого.

Ще один важливий елемент захисту – «віконна» захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та графічний знак гривні. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.

Крім того, на банкноті покращено рельєфність елементів друку, у тому числі елементу для людей з вадами зору. Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.