В Івано-Франківську показали віднайдену кінохроніку Галичини 1930-х рр. (відео)

Новини, Суспільство

Віднайдену кінохроніку Галичини 1930-х рр. показали в Івано-Франківську, в підземному переході «Вагабундо».

Це фільми авторства Юліана Дороша, який був тим, хто вперше в Галичині взяв до рук відеокамеру. У межах заходу відбулася також лекція дослідниці Ірини Патрон про кіноспадщину Дороша, пише Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

Відвідувач заходу, історик Ярослав Коретчук каже, що для нього особливість кінохроніки Юліана Дороша в тому, що тільки там можна побачити відеокадри відомих історичних осіб:

«Під час зйомки цього короткого відрізку фільму ми можемо побачити цілий ряд історичних постатей, які відіграли велику роль у подіях 20-го століття. Це, перш за все, ветерани Української Галицької армії. Також на картинах ми зможемо побачити і молодого юного Романа Шухевича».

«Коли я почала цікавитись темою творчості Юліана Дороша (це моя наукова робота), справді у всіх статтях натрапляла на згадки про те, що фільмів немає. І власне Олександр Дебич був тоді по програмі Фулбрайта в Штатах і за своїм таким зацікавленням він почав шукати відео в архівах», – кінодослідниця зі Львова Ірина Патрон говорить, що спадщину зачинателя українсько-галицького кіно Юліана Дороша довелося збирати по архівах діаспори, щоб потім з окремих відрізків відновити частину фільмів.

Співорганізатор кінопоказу Тарас Зень каже, що перші життєві і творчі кроки кіномитець робив саме в Станиславові:

«Я давно цікавлюсь Юліаном Дорошем, адже він один з основних людей, які починали український кінематограф в Галичині. Він один з тих, хто вперше на Галичині взяв відеокамеру, не фотоапарат, а саме відеокамеру. Перші кроки як відеооператор він робив саме в Станиславові. Знайдено цікаве відео «Останній салют командирові», йде мова про похорон Мирона Тарнавського, генерала Української Галицької армії».

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.