Калуський ЦНАП порушив законодавство про захист персональних даних своїх клієнтів

Новини, Суспільство

До громадської приймальні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області звернулася мешканка Калуша щодо порушення посадовими особами Калуської міської ради та Центру надання адміністративних послуг Калуської міської ради Закону України “Про захист персональних даних”.

Заявниця повідомила, що у довідці про склад сім’ї, яку отримала у Центрі надання адміністративних послуг Калуської міської ради (далі — ЦНАП), внесені двоє чужих осіб, які не є членами її родини. Вони фактично проживали поряд із заявницею. При цьому по кожній зареєстрованій особі були наявні відомості про дату народження, серію і номер паспорта/свідоцтва про народження, що є їх персональними даними, інформує Голос.if.ua з посиланням на “Вікна” .

Відповідно, такі ж персональні дані ставали доступними й для сусідів у випадку отримання ними довідки про склад сім’ї, оскільки обидві сім’ї виявились зареєстрованими за однією адресою.

З приводу усунення порушень законодавства про захист персональних даних, пов’язаних з реєстрацією місця проживання, сім’я заявниці неодноразово зверталась до Калуської міської ради та ЦНАПу. Втім, посадові особи Калуської міської ради не тільки не вжили заходів щодо захисту персональних даних цих осіб, але й прийняли рішення припинити розгляд звернень заявниці.

Водночас порушене питання позбавило права заявниці на соціальні гарантії, зокрема субсидії на ЖКП, а також вчинення нотаріальних дій стосовно житлового будинку.

За результатами проведеної перевірки та вжитих заходів співробітники регіонального представництва Уповноваженого в Івано-Франківській області, у Калуській міській раді визначили відповідальну особу, на яку поклали обов’язки щодо організації роботи, пов’язаної із захистом персональних даних при їх обробці у ЦНАПі та виконавчому комітеті Калуської міської ради.

Виконавчий комітет Калуської міської ради прийняв рішення про впорядкування (зміну) адресного номера об’єкта нерухомого майна на відповідній вулиці Калуша (житловому будинку сусідів заявниці надали новий адресний номер). Відповідні зміни внесли до електронної бази обліку реєстрації у територіальній громаді міста Калуш.

Так, порушене право заявниці на приватність поновили.

Посадові особи Калуської міської ради не понесли адміністративної відповідальності за порушення Закону України “Про захист персональних даних”, оскільки заявниця наполягала виключно на сприянні у поновленні її порушеного права, а не складанні протоколу про адмінправопорушення та відкликала свою скаргу.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.