Фонд держмайна за безцінь продав елітний санаторій на Прикарпатті (відео)

Новини, Суспільство

Нечувана щедрість чи марнотратство? Фонд держмайна майже за безцінь продав величезний гірський оздоровчий комплекс у курортному Яремче.

Елітну нерухомість – площею понад дві тисячі квадратних метрів, укомплектовану меблями, сантехнікою, з освітленням – віддали лише за 17 мільйонів. Це щонайменше уп’ятеро дешевше від собівартості. Як так сталося? І хто той щасливець, якому дістався такий ласий шматок? Розкажуть мої колеги.

Оздоровчий комплекс “Прикарпаття” займає майже три гектари. До центра Яремчі лише кілька сотень метрів. Розташування – просто унікальне. З одного боку – гірська річка, з іншого мальовничі гори.

Зводити базу відпочинку в Яремче НБУ почав ще 2006 року. Для своїх працівників. П’ять дворівневих номерів, три апартаменти, а ще ресторан, тренажерний зал, більярдна, сауна, басейн загалом площа будівлі майже дві тисячі квадратних метрів. Побудували за сім років. Але в 2013 почалась революція – і роботи призупинили, пише Голос.if.ua з посиланням на Подробиці.

Об’єкт на той час вже був готовий на дев’яносто шість відсотків. Завезли меблі, встановили сантехніку. Не встигли тільки провести каналізацію. Після Євромайдану, тодішня голова нацбанку Валерія Гонтарєва вирішила – комплекс продати. До НБУ звернулися бійці АТО з проханням передати заклад на баланс області для облаштування реабілітаційного центру.

“Наскільки мені відомо дві комісії дали позитивне рішення, щоб прийняти цю базу на баланс обласної ради. Але чомусь керівництво там обласної ради і обласної державної адміністрації не вважало за потрібне робити таку реабілітацію для учасників АТО”, – говорить Володимир Губарчук, керівник ГО “Яремчанська регіональна спілка ветеранів АТО”.

Та поки франківські чиновники вирішували, чи потягне область фінансування центру – НБУ виставила комплекс на продаж. Починаючи з 2018 року після кількох невдалих спроб Фонд держмайна таки знайшов покупця.

Згідно даних сайту прозоро, переможцем аукціону, серед семи учасників, стало підприємство “Конате груп”. За даними аналітичної системи Youcontrol, компанія належить жительці Дніпра Ользі Покровській. У 2019 році вона балотувалася до Верховної Ради від партії “Голос”. Комплекс жінка купила практично за безцінь. Усього за 17 мільйонів, при початковій ціні – 65 мільйонів.

“Хтось є? Намагаємось потрапити всередину, проте нам ніхто не відчиняє. Але ж видно що тут регулярно ходять, ось яка стежка протоптана”.

Що комплекс продали так дешево – людей шокувало. Кажуть, Яремче курортне місто і нерухомість, і земля тут дуже дорогі.

“Така ціна не може бути я місцевий. Це значить якась корупція. – Дорога нерухомість в Яремчі? – Так. Сотка землі стоїть 10 тисяч. Такої не може бути ціни. Я просто в шоці”, – говорить Іван, місцевий житель.

Місцеві жителі певні – новий власник швидко поверне витрачені кошти. Адже нині Яремче одне з популярних міст в Україні серед туристів.

одне з популярних міст в Україні серед туристів.

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.