Пиво виявилося доволі корисним напоєм

Здоров'я, Новини

«Медпортал» зібрав дані досліджень різних вчених Світу щодо користі або шкідливості пива, про це інформує Голос.if.ua.

Пиво, а точніше, хміль – єдине відоме натуральне джерело флавоноїду під назвою ксантогумол (ксантохумол). Вчені з китайського університету Ланьчжоу нещодавно опублікували в Journal of Agricultural and Food Chemistry результати дослідження про вплив ксантогумолу на клітини мозку лабораторних щурів. Виявилося, що ця речовина провокує вироблення молекул-нейропротекторів, які нейтралізують активні форми кисню.

Активні форми кисню викликають оксидативний стрес, який, у свою чергу, може бути причиною різних захворювань, від хвороби Альцгеймера і старечого недоумства до раку і проблем з серцем. Таким чином, пиво, якщо вживати його в помірних кількостях, може запобігти цим захворюванням.

Це не перше дослідження про користь ксантогумолу для здоров’я. У грудні 2014 року вчені з університету штату Орегон (США) опублікували в журналі Behavioural Brain Research статтю про вплив цього флавоноїду на певну хімічну модифікацію, без якої білки працюють неправильно. Цей природний процес спостерігається у тварин і людей, і він важливий для розвитку розумових здібностей і пам’яті.

У рамках дослідження вчені протягом восьми тижнів додавали в дієту лабораторних щурів ксантогумол. Молоді щури стали більш кмітливими, їх розумові здібності розвинулися, а пам’ять значно покращилася. На старих щурів така дієта помітного ефекту не справила.

Щоправда, як зауважує один з авторів дослідження, професор Кейті Магнуссон (Kathy Magnusson), для людини доза, відповідна тій, що давалася щурам під час експерименту, становитиме дві тисячі літрів пива в день, що для людини надреально.

У 2014 році дослідження показало, як саме ксантогумол може запобігати розвитку раку грудей. Ксантогумол здатний знизити рівень холестерину в крові і тим самим запобігти атеросклерозу.

Пиво краще для серця, ніж вино

Пиво може бути корисним не тільки для пам’яті і мозку в цілому, але й для серця. Вчені з афінського університету Харокопіо ще в 2013 році з’ясували, що пиво (звичайне, а не безалкогольне) покращує приплив крові до серця протягом декількох годин після його вживання у здорових молодих некурящих людей.

При цьому пиво де в чому навіть виграє у вина. Як з’ясували дослідники з Каролінського інституту (Швеція), пиво, на відміну від вина і міцних алкогольних напоїв, не підвищує ризик розвитку миготливої аритмії – аномально швидкого серцебиття, яке може привести до інфаркту, зупинці серця або деменції.

По-перше, шведські вчені знайшли зв’язок між значним вживанням алкоголю (більше трьох напоїв на день) і аритмією. Цей результат підтвердив дані більш ранніх досліджень. По-друге, виявилося, що є зв’язок між вживанням від однієї до трьох порцій вина або міцного алкоголю в день і миготливою аритмією. І по-третє, найдивовижніший висновок: пиво, якщо пити його в помірній кількості (не більше трьох кухлів на день), не підвищує ризик розвитку миготливої аритмії.

Для зачаття і стрункої фігури

Серед несподіваних, хоча і не остаточно доведених корисних властивостей пива – його здатність підвищувати чоловічу фертильність. Цій темі була присвячена одна з доповідей на щорічних зборах Американського товариства репродуктивної медицини (American Society for Reproductive Medicine). Дослідники з головного госпіталю штату Массачусетс в Бостоні з’ясували, що пінта (0,57 літра) пива в день може підвищити чоловічу фертильність в два рази. При цьому вживання кави і вегетаріанська дієта знижують можливість зачаття.

Нарешті, пиво, всупереч стереотипу про «пивне черевце», може бути корисним для фігури. Швейцарські вчені виявили в цьому напої нікотинамід рібозід. Цей нещодавно відкритий вітамін прискорює обмін речовин в клітинах і тим самим може запобігти набору ваги і зміцнити м’язи.

Чим ще корисно пиво? Наприклад, воно краще за інші напоїв захищає від каменів у нирках. А маринад з пива скорочує кількість шкідливих речовин в м’ясі, приготованому на грилі, знижуючи тим самим ризик розвитку раку товстої кишки.

Ложка дьогтю

Як це часто буває в житті, у пива є не тільки корисні властивості. Позитивний ефект буде тільки якщо пивом не зловживати – як і з іншими алкогольними напоями, звичка щодня пити пиво може призвести до цирозу печінки. Ця хвороба щорічно стає причиною 170 тисяч смертей тільки в Європі.

При цьому, щоб позитивні властивості пива хоч якось проявилися, треба випивати його у величезних кількостях – що в підсумку принесе більше шкоди, ніж користі. Нарешті, вчені стверджують, що пиво шкодить здоров’ю, навіть якщо вживати його в рамках розумного.

Наприклад, дослідження 2010 показало, що, на відміну від інших алкогольних напоїв, пиво збільшує ризик розвитку псоріазу у жінок. Більше трьох маленьких пляшок (0,33 літра) пива в день – тільки пива, а не алкоголю в цілому – підвищують ризик раку шлунка на 75%. Нарешті, в цілому, люди, які віддають перевагу вину, як правило, дотримуються більш здорового харчування, ніж любителі пива, стверджують вчені.

Висновки робіть самі.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.