Замах на бізнесмена з Івано-Франківщини: суд залишив під вартою ексвійськового «Бучу» та підозрюваного замовника

Кримінал, Новини

Печерський суд Києва залишив під вартою до 3 квітня ексвійськового Владислава Грищенка, підозрюваного у замаху на бізнесмена з Івано-Франківщини. Також продовжили тримання під вартою підозрюваному замовнику замаху Василю Шкондеюку.

Про це передає Hromadske, пише Фіртка.

Також адвокат зазначив, що з його підзахисним провели лише одну слідчу дію і те, що він не збирається тікати, адже зацікавлений в об’єктивності розслідування. Адвокат зазначив, що тримання під вартою — це спроба тиску на підзахисного з метою самооговорення.

Суд також продовжив ще на чотири місяці термін досудового розслідування у справі замаху на бізнесмена з Івано-Франківщини, в якому фігурує подружжя Грищенків з позивними «Буча» та «Пума». Їхні голоси також фігурували у телефонних розмовах у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.

Прокурори клопотали про продовження термінів досудового слідства через необхідність проведення додаткових слідчих дій, допиту свідків, проведенню нових та додаткових експертиз.

Слідство встановило, що влітку 2018 року підозрюваний Василь Шкондеюк замовив у підозрюваного Владислава Грищенка вбивство Михайла Чекурака — бізнесмена з Косового Івано-Франківської області.

За версією слідства, Грищенко залучив до злочину свою дружину Інну Грищенко та Івана Вакуленка. Так, Вакуленко орендував автомобіль, на якому возив Грищенка до Косова, а ДНК дружини виявили на вибуховому пристрої, який підклали під автомобіль бізнесмена. Вибухівку вчасно помітили, вона не спрацювала. Усім трьом підозрюваним інкримінують замах на вбивство.

Також голоси Інни та Владислава Грищенків фігурують у телефонних розмовах, опублікованих МВС у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.

Раніше у МВС пояснили, що Владиславу та його дружині Інні не повідомили про підозру у справі Шеремета, тому що вони фігурують як особи, які можуть володіти певною інформацією, нібито саме з такого вибухового пристрою, який знайшли на Івано-Франківщині, підірвали Павла Шеремета.

За даними слідства, Буча виготовив вибуховий пристрій на основі речовини гексоген. Саме на основі такої ж речовини був виготовлений вибуховий пристрій, яким підірвали автівку Шеремета. Залишки цієї речовини вилучили у пристрої, що знайшли під час обшуків у підозрюваного Антоненка.

За словами прокурора у справі замаху на бізнесмена в Івано-Франківську, втім вибухові пристрої мали різний корпус. Також пристрій у справі щодо замаху був ручного управління, а у справі Шеремета — дистанційного. Наразі зв’язок «Бучі» з Шереметом не встановлений. Водночас, у справі Шеремета не назвали підозрюваного, який виготовляв вибуховий пристрій.

Владислава Грищенка у січні допитали у справі Шеремета. Під час судового засідання Владислав Грищенко підтримав своїх адвокатів і просив пояснити, у якому провадженні він є підозрюваний: «Я не розумію. Мене підозрюють у замаху на бізнесмена, але постійно допитують по Шеремету. Так в чому підозрюють? В якій справі я фігурую?», — сказав Грищенко.

У коментарі hromadske Владислав Грищенко пояснив, що не знав у час вбивства Шеремета фігурантів цієї справи.

Про ймовірну співпрацю з СБУ Владислав Грищенко не коментував. Його адвокат Віталій Ковальчук зазначив, що вони проаналізують усі опубліковані раніше Андрієм Портновим відео. Водночас, за словами адвоката, у 2016 році Грищенко перебував під контролем МВС, адже брав участь у викритті замовного вбивства фермера з Дніпропетровщини Володимира Зоренка.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.