В Івано-Франківську військові влаштовують облави на призовників (відео)

Новини, Суспільство

В Україні триває призов на строкову службу — осінню кампанію продовжили до 31 грудня.

Проте, крім традиційних способів залучення військовозобов’язаних до служби, військкомати вдаються до інших методів. Зокрема, разом з поліцією, а часто і без неї, прямо на вулиці шукають призовників, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на Фіртка.

Так днями в Івано-Франківську троє чоловіків, які представились працівниками міського військкомату, намагалися затримати ймовірного призовника на автостанції №1.

Відео даного інциденту оприлюднили у Фейсбук-групі “Калуський формат”.

“Перебуваючи на вокзалі, до мене підійшли три чоловіки віком 40-50 років і попросили в мене мої дані. Пред’являли свої документи і сказали представитись. Я відмовився, після чого вони сказали, що викличуть поліцію. я сказав: викликайте, після чого витягнув телефон і почав знімати відео”, – йдеться у дописі.

Працівники військкомату переконували чоловіка виключити телефон і забороняли знімати розмову.

До слова, в соцмережах розповідають, що цей випадок далеко не поодинокий. Франківці “облавами” обурені, кажуть, що військові порушують їхні права.

Виходячи з такої негативної тенденції потрібно розібратись із законністю перевірки документів та затримань працівниками військкоматів. Фіртка звернулась за коментарем до обласного військкомату.

А поки почитаємо, що говорить Закон:


Працівники військкомату не мають права зупиняти людей призовного віку у громадських місцях та просити документи для встановлення особи, тому часто вони залучають працівників поліції для вчинення таких дій.

У свою чергу поліцейські можуть вимагати пред’явити документи тільки у визначених Законом України «Про Національну поліцію» випадках».

Так, відповідно до ст. 32 цього Закону:

Поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, у таких випадках:

  • 1) якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;
  • 2) якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
  • 3) якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;
  • 4) якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;
  • 5) якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
  • 6) якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення.

В усіх інших випадках вимога працівників поліції, навіть якщо вони покажуть свої документи, буде незаконною.

Законності затримання військовозобов’язаних

Особу може бути затримано в рамках кримінального провадження або адміністративного провадження. Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України поліцейські можуть затримати особу виключно за рішенням суду або безпосередньо в момент вчинення правопорушення (ст. 207 Кримінально-процесуального кодексу України).

В рамках адміністративної справи стосовно військовозобов’язаного, який ухиляється від строкової служби, поліція може провести адміністративне затримання особи, але не більше, ніж на 3 години (ст. 263 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Адміністративне затримання може проводитись лише у виключних випадках (ст. 360 Кодексу України про адміністративні правопорушення)з метою:

  • припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано інші заходи впливу, встановлення особи;
  • складення протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складення його на місці вчинення правопорушення, якщо складення протоколу є обов’язковим;
  • забезпечення своєчасного і правильного розгляду справ та виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення.

Отже, для законності дій поліцейських в момент затримання військовозобов’язаного необхідне відкрите кримінальне провадження за ст. 335 (Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу) Кримінального кодексу України або розпочате адміністративне провадження за ст. 210-211-6 КУпАП (Порушення військовозобов’язаними чи призовниками законодавства про військовий обов’язок і військову службу; Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію; Умисне зіпсуття обліково-військових документів чи втрата їх з необережності; Неявка на виклик у військовий комісаріат тощо), а також необхідною є обґрунтована підстава, передбачена законодавством для проведення затримання.

Відсутність провадження або підстави при затриманні призовника буде свідчити про наявність складів злочинів у діях поліцейського або поліцейських, передбачених ст. 365 (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) та ст. 371 (Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою) Кримінального кодексу України.

Якщо затримання було вчинено працівниками військкомату з мотивів доставлення призовника до військкомату, таке затримання у будь-якому випадку буде свідчити про наявність складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 146 ККУ (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) через відсутність у працівників військкоматів повноважень на затримання осіб.

За інформацією військового комісаріату, попри певні складності, план призову виконати вдасться.

Осінній призов до армії триває з 1 жовтня до 31 грудня 2019 року. На військову службу планується залучити близько 460 прикарпатців: 285 – до ЗСУ, решта по інших формуваннях.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.