18 листопада – свята, іменини, день в історії від Голос.if.ua

Новини, Суспільство

Свята сьогодні

День народження Діда Мороза

Справедливість і благодійність, доброта і співчуття, особлива і дбайлива батьківська любов до дітей, мудрість і деякі якості, без яких не обходяться сучасні супергерої – ось коротка характеристика нинішнього збірного образу відомого нам з самого дитинства – Діда Мороза.

На територію, де до нині проживають нащадки давніх слов’янських племен, зима приходить як і раніше – 18-го листопада, тому проблем з визначенням дати народження цієї чудесної і дивовижною особистості просто не виникло.

День сержанта Збройних Сил України

Свято встановлено офіційно, “Ушановуючи відданість, відповідальність та професіоналізм сержантів і старшин Збройних Сил України, їх мужність та героїзм у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, з метою примноження військових традицій сержантського і старшинського складу Збройних Сил України”, про що повідомляється в Указі Президента України №153/2019 від 19 квітня 2019 року.

Раніше День сержанта в Україні відзначався згідно з наказом Міністра оборони від 10 лютого 2009 року.

День Незалежності Латвії

Національне і офіційне державне свято – День Незалежності Латвії – відзначається 18 листопада. Саме у цей день в 1918 році в Латвійському національному театрі, що на бульварі Кронвалда 2 в Ризі, була проголошена Латвійська Республіка.

Національне свято Султанату Оман

Національне свято в Султанаті Оман відзначається в другій декаді листопада. Дата приурочена до дня здобуття незалежності в 1650 році.

Національний день одружених і День підтримки скорпіонів в США

18 листопада проводять Національний день одружених і День підтримки скорпіонів в США. Народжені під знаком скорпіона – чудові і турботливі люди, а цей день – день підтримки людей, які вирішили пов’язати свою долю з ними в тісних родинних відносинах. Ці листопадові заходи у другий декаді місяця мають щорічний характер.

Іменини: Гавриїл, Галактіон, Григорій, Памфил, Тимофій, Тихон

День в історії:

1302 — Папа Римський Боніфацій VIII видав буллу Unam Sanctam, яка проголосила абсолютний пріоритет церковної влади над світською.

1626 — У Римі освячено Собор Святого Петра.

1793 — у Франції королівський палац Лувр у Парижі за ухвалою революційного Конвенту перетворено на загальнодоступний музей

1865 — у «Saturday Press»[en] вийшло друком перше оповідання Марка Твена «Знаменита стрибаюча жаба»

1903 — Панама передала США право на експлуатацію Панамського каналу

1905 — Данський принц Карл обирається королем Норвегії Хоконом VII

1918 — у бою під Мотовилівкою війська Директорії, а їх основу складали Січові Стрільці, перемогли більші за кількістю війська гетьманського уряду

1918 — Латвія оголосила про свою незалежність

1932 — вийшла Постанова ЦК КП(б)У «Про заходи щодо посилення хлібозаготівель», згідно з якою за невиконання планів хлібозаготівель сільські господарства каралися натуральними штрафами, тобто конфіскацією 15-місячної норми м’яса, і Постанова Політбюро ЦК КП(б)У «Про ліквідацію контрреволюційних гнізд та розгром куркульських груп»

1933 — об’єднаний пленум Центрального комітету та Центральної контрольної комісії КП(б)У розглянув питання про «український націоналістичний ухил» і прийняв постанову про припинення політики українізації

1990 — Патріарх УАПЦ Мстислав Скрипник прибув зі США до Києва, де в Софійському соборі відбулася його інтронізація

1993 — Верховна Рада України ратифікувала Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь СТАРТ-1 і Лісабонський протокол до нього

1994 — Верховна Рада України скасувала декларацію про суверенітет Криму

2004 — Віктор Ющенко закликав українців захищати свій вибір і вийти на Майдан

2005 — Сенат США скасував обмежувальну зовнішньоторгівельну поправку Джексона–Вейніка для України

2010 — Верховна Рада України прийняла Податковий кодекс

Підготовлено Голос.if.ua.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.