10 листопада – свята, іменини, день в історії

Новини, Суспільство

Свята, іменини, день в історії від Голос.if.ua.

Всесвітній день молоді

Всесвітній день молоді відзначається щорічно 10 листопада, тому що саме в цей день на Всесвітньої конференції молоді у Лондоні, що проходила 29 жовтня – 10 листопада 1945 року, була заснована Всесвітня федерація демократичної молоді (ВФДМ). Міжнародне об’єднання молодіжних організацій – це центр міжнародного демократичного молодіжного руху, який об’єднує молодь незалежно від політичних і релігійних поглядів, расової та національної приналежності. ВФДМ веде боротьбу за мир, права молоді, незалежність народів, інтернаціональне згуртування прогресивної молоді проти колоніалізму, неоколоніалізму, фашизму та расизму.

Всесвітній день науки

Свято Всесвітній день науки щорічно відзначають 10 листопада. Воно буле засноване у 2001 році під егідою ЮНЕСКО. Святкові заходи спрямовані на популяризацію науки, як інструменту миру і злагоди на Землі.

Міжнародний день бухгалтерії

Дата 10 листопада було обрано не випадково – 10 листопада 1494 у Венеції була опублікована книга «Все про арифметику, геометрії і пропорції», автором якої був Луки Пачіолі, який у ній спробував підсумувати знання про математику того часу. Одна з глав цієї книги називалася «Про рахунки та інші записи», Пачіолі описав використання журналів-ордерів і регістрів бухгалтерського обліку, також він зробив прогноз щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати до тих пір, поки дебіт не зійдеться з кредитом. Також у книзі було дано багато інших термінів, прикладів, одним словом, книга містила спеціальні знання, що вимагаються для повноцінної роботи бухгалтера.

Іменини: Ганна, Арсеній, Опанас, Георгій, Дмитро, Іван, Макар, Максим, Наум, Неоніла, Микола, Павло, Парасковія, Степан, Терентій, Тимофій

День в історії:

1723 — заарештований Павло Полуботок, чернігівський полковник, наказний гетьман Лівобережної України (1722—1724)

1764 — Катерина ІІ скасувала гетьманство, передавши всю повноту влади в Україні президенту Малоросійської колегії Петру Рум’янцеву

1885 — у Німеччині випробуваний перший мотоцикл (інженери Даймлер і Майбах)

1928 — у Києві відкритий будинок-музей Тараса Шевченка

1940 — Волт Дісней дав згоду доносити ФБР про «комуністичні елементи» у Голлівуді

1942 — німецькі війська увійшли до Вішістської Франції

1944 — німецькі війська залишили Грецію

1961 — Сталінград перейменований на Волгоград

1970 — запущено космічну станцію «Луна-17», котра через тиждень здійснила посадку на Місяць і доставила перший радянський самохідний пристрій «Луноход-1»

1975 — Генеральна Асамблея ООН прирівняла сіонізм до расизму

1989 — Лідера Болгарії Тодора Живкова зміщено з усіх посад і виключено з компартії.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.