09 листопада – свята, іменини, день в історії

Новини, Суспільство

Свята, іменини, день в історії від  Голос.if.ua.

Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва

Раніше Всеукраїнський день працівників культури і аматорів народного мистецтва відзначався в Україні 23 березня. Ця дата була встановлена в березні 2000 року Указом Президента України № 484/2000, враховуючи вагомий внесок працівників культури та аматорів у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно просвітницьку діяльність. З 2012 року, згідно Указу Президента України Віктора Януковича від 30 грудня 2011 № 1209/2011 “Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят” цей день став відзначатися в третю неділю травня і отримав назву “Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва”. З 2014-го року, відповідно до Указу Президента України від 30 грудня 2013-го року № 717/2013, цей День став відзначатися 9-го листопада, спільно з Днем української писемності та мови.

День Незалежності Королівства Камбоджа

Святкування Дня Незалежності в Камбоджі проходить в першій декаді листопада. Дата приурочена до дня здобуття незалежності від Франції у 1953 році.

День книги рекордів Гіннеса

Книгу рекордів створив британський інженер і власник пивоварні Х’ю Бівер. У листопаді 1951 року він відправився з друзями на полювання. Увечері в барі між чоловіками зав’язалася суперечка, яка з диких птахів найшвидша. Чоловіки переглянули кілька різних довідників, але відповіді не знайшли. Тоді Бівер вирішив створити книгу, в якій будуть зібрані всі рекорди. Назвав він її на честь своєї пивоварні. В даний час Книга рекордів Гіннеса є книгою з найбільшим тиражем із усіх книг, захищених авторським правом.

День української писемності та мови

Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопаду 1997-го № 1241/97 і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму

9 листопада – Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму і антисемітизму. В ніч з 9 на 10 листопада 1938 року почався масовий єврейський погром у Німеччині, що отримав назву «Кришталевої Ночі», або «Ночі розбитих вітрин». «Кришталева ніч» або «ніч розбитих вітрин» в 1938 році поклала початок Холокосту – масовому насильству стосовно єврейського народу, яке призвело до загибелі близько 6 000 000 євреїв. Тому, розповідаючи про злочини нацизму, ми попереджаємо сьогоднішню молодь про те, яким може стати майбутнє, якщо ми вчасно не скажемо «Ніколи знову!» у відповідь тим, хто пропонує обмежити права однієї групи людей тільки тому, що вони не такі, як ми.

Іменини: Андрій, Афанасій, Віллі, Іван, Капітоліна, Максим, Марк, Микола, Сергій, Степан, Терентій

День в історії:

1799 — Переворот 18 брюмера привів Наполеона до влади у Французькій республіці.

1911 — здійснено успішне випробування першого у світі ранцевого парашута Гліба Котельникова

1911 — у Парижі запатентована неонова реклама

1918 — на руїнах Австро-Угорщини проголосили Австрійську республіку

1918 — створено виконавчий орган ЗУНР (з 13 листопада 1918 — Державний Секретаріат)

1938 — у Хусті з метою військового вишколу учасників українського національного руху і для організації оборони Карпатської України утворена напіввійськова організація «Карпатська Січ»

1938 — у Німеччині відбулися масові погроми євреїв «кришталева ніч»

1951 — США вперше провели підземне випробування атомної бомби

1956 — Президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ «Про заборону колишнім очільникам й активним учасникам українського націоналістичного підпілля, які були засуджені й відбували покарання, повертатися в західні області УРСР»

1961 — місто Сталіно отримало назву Донецьк

1962 — місто Станіслав перейменоване на Івано-Франківськ

1976 — створено Українську Гельсінську Групу

1989 — почався демонтаж Берлінської стіни

1991 — генерал Джохар Дудаєв обраний першим президентом Ічкерії.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.