У своїй назві УПЦ МП повинна позначити приналежність до Російської церкви – Бородянський

Новини, Суспільство

Міністр культури підкреслив, що всі повинні розуміти, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату знаходиться в Москві.

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський вважає, що УПЦ Московського патріархату у своїй назві повинна позначити свою приналежність до Російської церкви, оскільки у Москві розташований її центр впливу.

Про це він розповів у інтерв’ю РІСУ, про це інформує  Голос.if.ua з посиланням на unian.ua.

«І ми розуміємо, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату знаходиться в Росії, в Москві. Звичайно, що Україна має якимось чином враховувати це. І я вважаю, що принцип, що церква повинна внести у свою назву ідентифікацію, що вона відноситься до Російської православної церкви – це зрозуміла норма, яка просто визначає, хто є хто. Всі повинні розуміти, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату знаходиться в Москві – через той же Синод», – сказав міністр.

На думку Бородянського, держава не повинна вказувати церкві, як їй називатися, проте під час війни повинна позначити, хто є хто і надати людям можливість свідомого вибору.

«Тут дійсно є нюанс, що країна почала втручатись в такі елементи як назва – це не дуже правильно. Але в період війни, в період агресії проти нашої країни, коли відбуваються події на Сході, і вони відбуваються вже тривалий час, і коли у нас окупували Крим – я вважаю, що це нормально, коли країна позначає, хто є хто. І мені здається, що такі вимоги не можна в цьому контексті вважати втручанням. Щоб люди могли свідомо обирати. Держава ж нічого не робила, вона просто сказала: давайте позначимо. Все. Свобода віросповідання залишається, але давайте позначимо, хто є хто на цій території. Я не бачу в цьому ніяких проблем», – наголосив міністр.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила законопроект № 5309 про внесення змін до закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять в структуру (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої розташовується за межами України в державі, яка закону визнано таким, що здійснює військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України (реєстраційний номер 5309). За це рішення проголосували 240 народних депутатів з 289, зареєстрованих у сесійній залі.

Згідно із законом, УПЦ МП може вибрати будь-який варіант назви, законом встановлено лише одне обмеження – церква, яка підпорядкована державі-окупантові, не має права бути представленою у військових підрозділах і на лінії фронту у військових частинах.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.