03 листопада – свята, іменини, день в історії

Новини, Суспільство

Підбірка свят та подій від Голос.if.ua.

День інженерних військ України

3 листопада в Україні відзначається День інженерних військ. Він затверджений Указом Президента 27 жовтня 1999 року № 1399/99 на знак видатних заслуг саперів, ветеранів та воїнів-інженерів України.

День ракетних військ і артилерії України

Професійне військове свято українських ракетників і артилеристів приурочено дню, в який в роки Великої Вітчизняної Війни, 3-го листопада 1943-го року, при високої щільності артилерії на ділянці прориву оборони противника, була розпочата операція з визволення столиці України – міста Києва. Він відзначається на підставі Указу Президента незалежної України від 31-го жовтня 1997-го року № 1215/97.

День працівника соціальної сфери України

У першу неділю листопада в Україні, згідно з Указом Президента України від 13.04.1999 № 374/99 відзначають День працівника соціальної сфери.

Це свято є свідченням високої оцінки державою ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту, зайнятості, організації оплати і безпеки праці, трудових відносин.

День Незалежності Республіки Панама

Святкування Дня Незалежності Панами проходить в першій декаді листопада. Приурочене до дати набуття незалежності від Колумбії в 1903 році.

День Незалежності Співдружності Домініки

Свій День Незалежності Домініка відзначає в першій декаді листопада. Свято приурочене до дати набуття суверенітету в 1978 році. Святкові заходи починаються в жовтні, за чотири тижні до 3 листопада.

День Незалежності Федеральних Штатів Мікронезії

Святкування Дня Незалежності Федеральних Штатів Мікронезії проходить в першій декаді листопада. Приурочене до дати вступу в силу договору про вільну асоціації зі Сполученими Штатами Америки в 1986 році.

Іменини: Аза, Олександр, Олексій, Анатолій, Аркадій, Василь, Володимир, Денис, Дмитро, Захар, Іван, Іларіон, Костянтин, Максиміліан, Микола, Павло, Пелагея, Сергій, Федір, Яків

День в історії:

1493 — Христофор Колумб відкрив Домініку.

1903 — Панама, за підтримки США, відокремилася від Колумбії.

1903 — голландський фізіолог Віллем Ейнтговен розробив електрокардіограф.

1918 — Угорщина оголосила про своє відокремлення від Австрії.

1918 — Народне віче в Чернівцях вирішило возз’єднати Північну Буковину з Західноукраїнською Народною Республікою.

1918 — на станції Скороходово (біля Полтави) зустрілися український гетьман П. Скоропадський і отаман Війська Донського П. Краснов для договору про українсько-донський кордон.

1927 — у Нью-Йорку під річкою Гудзон відкрито Голландський тунель[en] — перший у світі підводний тунель для транспорту

1937 — у Соловецькому таборі особливого призначення за вироком трійки розстріляно понад 100 представників української інтелігенції — цвіту української нації.

1957 — у СРСР запущений космічний корабель «Супутник-2», на борту якого була собака Лайка.

1992 — 42-м Президентом США обрано Білла Клінтона.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.