Проти Голіафа. До Дня створення УПА

Новини, Суспільство

Українці під час Другої світової війни воювали у складі майже десятка армій. Але єдиною воєнною силою, яка представляла саме українські інтереси, була Українська повстанська армія, про це інформує Голос.if.ua.

Це була невелика армія молодих людей 18-28 років: у середньому – 30 тисяч солдатів, понад сто тисяч за весь час. Повстанська армія не могла діяти без підтримки українців, простих людей: вони приносили харчі, шили одяг, лікували та переховували повстанців, друкували листівки й газети, здійснювали розвідку. За плечима кожного воїна стояли щонайменше 5 осіб інших учасників визвольного руху. 

Стояли перед лицем багатомільйонних сил ворога.

Вибір підняти зброю водночас і проти нацистів, і проти більшовиків – не був питанням воєнної стратегії. Це був вибір між померти, або померти в боротьбі. Народжені вільними, люди приймали своє рішення.

У серці кожного з них була віра за взірцем біблійного Давида.

14 жовтня – день захисників України.

14 жовтня 1942 року є символічним днем створення УПА.

У проекті «Проти Голіафа» згадуємо тих відданих цінностям свободи чоловіків та жінок, хто мав відвагу повстати проти тиранів. Хто мав силу не схилити перед ними чоло. Хто мав стратегію перемоги і волю її втілити.

Їх мотто було “Свобода народам! Свобода людині!”

Їх шлях перетнув межу відчаю.

Їх жертва була останньою.

Вони помирали такими, як народилися – вільними.

Завдяки їм нині на мапі світу ще одна вільна країна – Україна.

1. Степан Бандера, лідер Організації українських націоналістів

Степана Бандеру нацисти 4 роки тримали в ув’язненні, зокрема в одиночній камері концтабору Заксенгаузен. Відрізаний від світу, він не знав, чи продовжують боротися побратими в Україні. Але лідер ОУН все одно не погодився відкликати Акт відновлення Української Держави.

Убитий агентом КГБ у Мюнхені у 1959 році. Досі залишається символом українського спротиву.

2. Роман Шухевич, генерал-хорунжий, Головний командир УПА у 1943-1950 рр.

Роман Шухевич у 1945 році реорганізовує сотні УПА до невеликих і мобільніших підрозділів. Ця передбачливість Головного командира дозволила повстанцям пройти з мінімальними втратами крізь Велику блокаду 1946 року. Ще довго після війни більшовики не зможуть вповні опанувати Західну Україну та провести колективізацію. А штучний голод 1946-1947 років не матиме таких руйнівних наслідків, як під час Голодомору.

Шухевич не дався ворогу живим у бою 5 березня 1950 року. Місце поховання головного командира УПА досі належить до важливих таємниць Кремля.

3. Василь Галаса, полковник УПА, один із керівників підпілля на Закерзонні та Волині

“Генерал інформаційної війни” Василь Галаса відкрив залізну завісу, за якою СРСР ховав злочини. Придумана ним піар-акція показала вільному світу, що Україна продовжує війну за свободу, хоч Друга світова завершилася. Великий рейд УПА 1947 року, під час якого майже сотня озброєних повстанців пройшли близько 1500 кілометрів аж до Баварії, потрапив на шпальти провідних світових медіа. Це допомогло демократичному світу відкрити очі на злочинність комуУ війні Галаса втратив одного із синів, якого чекісти малюком віддали своєму співробітнику. Дожив до незалежності й залишив спогади “Наше життя і боротьба”.

4. Василь Кук, генерал-хорунжий, керував підпіллям ОУН на Сході України під час нацистської окупації, Головний командир УПА у 1950-1954 рр.

Останній командир повстанської армії генерал Василь Кук 20 років непоміченим проходив крізь сіті кількох спецслужб. І навіть коли його полонили у 1954-у, продовжив власну спецоперацію. Залишені ним на допитах свідчення зафіксували справжню історію армії, де був бойовим командиром 12 років. Прикметно, що генерал не розповів ворогу ні про кого, хто ще залишався в підпіллі.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.