У Франківську кооператив побудував будинок на забороненій ділянці

Кримінал, Новини

Рішенням Господарського суду відмовлено в позові Виробничого кооперативного об’єднання “Кварц” до Івано-Франківської міської ради про визнання права власності на виробничий будинок.

Позовні вимоги обґрунтовані наступним. На підставі рішень виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради народних депутатів від 19.10.95 №335 та від 05.11.1996 №363 здійснено будівництво виробничо-адміністративної будівлі. 16.10.08 Івано-Франківським обласним бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на нерухомість видано технічний паспорт на зазначений об’єкт, проте позивач позбавлений можливості здати цей об’єкт в експлуатацію через відсутність правоустановчих документів на земельну ділянку, пише Голос.if.ua з посиланням на проект Побудовано в ІФ.

В той самий час, рішенням 22 сесії Івано-Франківської міської ради сьомого демократичного скликання від 14.12.18 №381-22 Виробничому кооперативному об”єднанню “Кварц” відмовлено у наданні дозволу на складання проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки через відсутність правоустановчих документів на споруджений об”єкт.

Норми права та мотиви, якими суд керувався при ухваленні рішення.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (ст. 328 ЦК України).

Судом встановлено, що будівництво об’єкта завершене, спірний об’єкт збудовано на земельній ділянці, що не була відведена в установленому порядку для цієї мети, без належного документа чи належно затвердженого проєкту, відтак цей об’єкт є самочинним будівництвом.

Згідно з частиною третьою статті 376 ЦК України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки в установленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Судом встановлено, що земельну ділянку в установленому порядку позивачу під збудоване нерухоме майно не надано.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.