Коли у Франківську включать опалення та якими будуть цифри у платіжках

Економіка, Новини
За графіком опалювальний сезон стартує з 16 жовтня. Два франківські теплопостачальні підприємства закінчують останні приготування, пише  Голос.if.ua  з посиланням на “Репортер“.

То як – не замерзнемо?

ДМП «Івано-Франківськтеплокомун­енерго» (ІФТКЕ) обслуговує 626 багатоквартирних будинків і гуртожитків, 33 об’єкти державного, 59 обласного та 132 міського бюджетів, а також до 229 об’єктів інших юридичних осіб. Підприємство має 31 котельню.

Кажуть, до опалювального сезону готові.

«Котельні перевірили, завершуємо ремонт тепломереж, – говорить в.о. головного інженера Михайло Кобилянський. – Залишилося одне проблемне питання – це випробування на щільність будинкових мереж. Більшість ми вже перевірили, до 5 жовтня маємо перевірити всі. Якщо виникатимуть пориви, то будемо їх усувати до включення опалення».

За словами Кобилянського, у Франківську є десь 40 будинків, де внутрішні тепломережі у критичному стані, а в багатьох – просто в поганому. Їх треба міняти, але це вже турбота мешканців, бо вони є власниками свого житла.

Крім того, франківці заборгували ІФТКЕ 65 млн грн.

«Борг зменшується, кошти надходять щодня, на 1 жовтня буде десь 60 млн грн, – каже Ігор Угриновський, заступник директора з розрахунків ІФТКЕ. – Зазвичай на квітень борг накопичується, бо не всі можуть одразу розрахуватися в опалювальний сезон, а влітку, в міжопалювальний період, зменшується. У квітні ми закінчили сезон з боргом 87 млн грн. Але попереду 2,5 місяці опалювального сезону, тому, як показує практика, борг мешканців перед підприємством зросте».

Міський бюджет також заборгував за комунальні заклади – 30 млн грн. За словами Ігоря Угриновського, місто потрохи сплачує борг за графіком реструктуризації.

Підняття тарифів цього року на підприємстві не прогнозують.

ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» (СТЕК) обслуговує 192 житлові будинки, 52 заклади культури, освіти та охорони здоров’я. Компанія має одну велику котельню. Тут теж кажуть, що до сезону майже готові.

«Котельні й мережі технічно готові на 95 %, ліквідовуємо пориви, але могли б починати сезон і завтра, – говорить директор компанії Сергій Мельник. – Гідравлічні роботи зробили ще в травні-червні. Зараз повторно встановлюємо в будинки лічильники, які зняли на літній період, бо їх крадуть».

Але від поривів після запуску опалення ніхто не застрахований. Причина та сама – старі внутрішньобудинкові мережі.

«У будинках є мережі, які по 30-40 років ніхто не міняв. Основна проблема запуску – коли виникають пориви у підвалах та квартирах. Власниками внутрішніх мереж є самі мешканці, а у них є управитель, який мав би це вирішувати», – каже Мельник.

Франківці заборгували компанії понад 13,6 млн грн. Ще 2,5 млн – борг міського бюджету. За словами Сергія Мельника, борги мешканців зростають, бо є «сумнівна» заборгованість, яку, скоріш за все, платити не збираються, а вимикати боржникам опалення, згідно із законом, не можна.

Тариф у СТЕКу зростати не буде, у компанії навпаки хотіли б його знизити.

«Ми хочемо зменшити тариф, оскільки знизилася ціна газу. Але органи місцевого самоврядування не мають права коригувати тарифи, лише встановлювати нові, – пояснює Сергій Мельник. – Для цього потрібні нові договори… Тому ми написали в міністерство регіо­нального розвитку, щоб там дали дозвіл органам місцевого самоврядування ще провести корегування на цей сезон».

Минулого четверга на сесії міської ради депутати таки проголосували за зниження тарифів для користувачів СТЕКа. Тому, скоріш за все, ціна таки буде нижчою.

У АТ «Івано-Франківськгаз» прогнози менш оптимістичні. Як повідомляє пресслужба компанії, сума збитків газовиків сягає майже 300 млн грн.

«Збиткові тарифи на розподіл газу та відповідна недостатність фінансування призводять до критичного стану мереж, створюють ризики для безпечного та стабільного газопостачання. За чотири роки їх дії збитки компанії склали 515 млн грн, а загалом по галузі – 20 млрд грн», – каже фінансовий директор «Івано-Франківськгаз» Дмит­ро Горбатюк.

До того ж, у тарифі від НКРЕКП передбачили надто мало грошей на заміну зношених мереж, повідомляють газовики. А загроза аварійності зростає. Також підприємство просить Нац­комісію підвищити тариф на розподіл газу та компенсувати збитки операторам мереж.

Будинки з проблемними мережами є на Кисілевської (ОСББ «Весняна оселя»), Вовчинецькій, Довженка, Толстого (ТОВ «Громадська управляюча компанія»), Опільського, Чорновола (ТОВ «Балтія Сервіс»).

«Власники зобов’язані забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного та капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку. Якщо будуть проблеми із запуском тепла, буде порив у мережі, винні самі мешканці, які протягом літнього періоду не провели ремонт», – говорить Михайло Смушак, директор міського департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою.

Міська влада готова допомогти ОСБ і ЖБК з фінансуванням ремонтів. Для цього є міський конкурс проєктів і програм розвитку місцевого самоврядування.

«На конкурс треба подаватися з початку року, саме тоді на це виділяють кошти, – розповідає Смушак. – З травня і протягом літа виконуються роботи. Зараз подаватися вже не має сенсу, бо всі кошти розписані, а додаткові – хіба через сесію міськради».

 

Цього року на підготовку до опалювального сезону на майже 60 об’єктів з міського бюджету виділили понад 4 млн грн.

Автор: Ольга Романська
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.