Обіцяне мерією скасування довідок не відбулося, – експерт

Відео-новини, Новини, Суспільство

Франківцям досі доводиться вистоювати черги і ходити по установам з паперами, хоча міський голова Руслан Марцінків в одній з передвиборчих обіцянок зауважив, поняття “довідка” буде скасовано.

На цьому наголосив громадський активіст Вадим Войтик, інформує Голос.if.ua з посиланням на Галку.

“І як не дивно, місто було за півкроку від цього, принаймні в частині найпопулярнішої довідки – про склад сім’ї. Ця довідка, вигадана в чиновницьких підзаконних актах, насправді не існує в жодному узаконеному вигляді. Але вона паразитично розплодилася для сотень потреб: субсидія, нотаріус, школа, пенсія. Видають їх жеки чи ОСББ на підставі… документів, які сам же мешканець їм і приносить. Особливо смішно виглядало, коли ця довідка з комунального жеку потрібна в іншу ж комунальну структуру. Тобто папір перекладається з кишені в кишеню, але носить її людина”, – каже франківець.

Вадим Войтик підкреслює, отримати довідку ніби й просто, але це відбувається у прийомний час, в паспортиста. Іноді через чергу. І занести теж через чергу куди треба, чи в ЦНАП.

Ідея “скасування довідок” була проста: сама людина, якій ця довідка потрібна, її і бере з єдиної бази – онлайн. Якщо ж в базі інформація не відповідна (а про це знає власне лише сам мешканець), він вже має фізично понести підтверджуючі папери або надіслати їх фотокопії через авторизований канал. Якщо інформація потрібна чиновнику – він теж її сам і бере, мовляв, навіщо людину ганяти.

“Всі документи зробили. Технічне рішення теж по суті готове. Але мав бути єдиний центр компетенції власне цієї інформації. Та реальна загальноміська кампанія. Плюс суворе “циц” чиновникам, що паперова довідка більше не приймається, все лише онлайн. Ну ви зрозуміли, тут власне все і розвалилося. Бо нікому це не треба, а проблеми індіанців – то таке, не проблеми шерифа”, – зазначає Войтик.

Довідку і далі видає хто завгодно.

“Наприклад, вже остаточно перевантажений ЦНАП, на підставі ваших же документів, видає цю омріяну довідку за три дні і два візити”, – підсумував громадський активіст.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.