Воювали за жінок – 7 тис. років тому Європу сколихнула криза

Новини, Суспільство

Археологи дійшли висновку, що 7 тис. років тому центральну Європу сколихнула сильна криза. На це вказують залишки сотень людей, які загинули насильницькою смертю.

Найбільше решток виявили у Херксхаймі, Німеччина. На думку вчених, такі знахідки суперечать тезам французького філософа Жан-Жака Руссо, який розповідав про щасливий вихідний стан людини. Насправді життя наприкінці періоду кам’яного віку не було мирним, а відзначалося спалахами насильства, повідомляє Голос.if.ua з посиланням на Die Welt.

Аналіз черепів показує, що всі люди були вбиті ударами в потилицю. Але найцікавішим є те, що серед скелетів немає молодих жінок.

“Мабуть, жінки були найкращою здобиччю нападників, оскільки вони страждали від їхньої нестачі або хотіли завдати шкоди іншим групам шляхом пограбування”, – розповідає археолог Харальд Меллер.

Брак жінок – лише один із симптомів кризи, яка сколихнула великі частини континенту близько 7 тис. років тому. Неолітична революція призвела до осілості населення, яке рідко контактувало з первісними мисливцями та збирачами. Але все ж між групами існували торгівельні контакти.

Близько 5 тис. до н.е. ознаки кризи посилилися. Теплий клімат змінився нестійким – сухим літом і холодною вологою зимою. Поганий урожай провокував війни за дедалі менші ресурси, які торкнулися релігійної сфери. Понад 1 тис. людей за 50 років принесли в жертву у кривавих ритуалах лише в одному місці. М’ясо здирали з кісток і, ймовірно, вживали у їжу, що свідчить про ранній канібалізм.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.