Перехід на зимовий час: коли прикарпатцям переводити годинник і на що звернути увагу

Новини, Суспільство

В ніч з 26 на 27 жовтня о 4 ранку стрілки годинника в Україні переведуть на годину назад.

Це перевага взимку, адже ви зможете довше спати зранку. Звісно, кількість годин у добі незмінна, однак прокидатися треба буде засвітла.

Переводять годинники не лише в Україні, у світі також є така практика, проте в більшості країн вже відмовилися від зміни часу. Зараз перехід на зимовий та літній час практикують у понад 100 державах.

Але щороку влада українцям обіцяє, що скасують первід годинників і зимвого часу більше не буде.

Вже після квітня 2019 влада у кожній країні ЄС сама вирішує, чи переводити годинник. Зазвичай країни, які відмовляються від зміни час, обґрунтовують це “економічною недоцільністю”. Економічно обґрунтована зміна часу лише в проміжку географічних широт від 30 до 60 градусів. До речі, Україна перебуває у цій зоні. Проте успішність та результативність переведення годинників сумнівні, адже енергія заощаджується лише на 1-3%.

Експерти стверджують, що перехід на зимовий час люди переносять легше, ніж на літній, але організм людини все одно до нового режиму звикає протягом двох тижнів. Тому готуватися до переходу на зимовий час потрібно заздалегідь, як мінімум за тиждень.

Що потрібно зробити перед переведенням годинників:

  • за кілька днів до переходу на зимовий час дайте своєму організму відпочити – уникайте надмірних фізичних навантажень і перевтоми, не затримуйтеся на роботі;
  • дотримуйтеся правильного харчування, особливо варто зменшити вживання жирної їжі;
  • за тиждень до переведення годин щодня лягаєте спати на 15 хвилин пізніше, ніж зазвичай;
  • перед сном влаштуйтеся собі розслабляючі процедури – прийміть теплу ванну, випийте трав’яного чаю не користуйтеся гаджетами за годину до сну;
  • більше гуляйте на свіжому повітрі, а перед сном добре провітрюйте вашу оселю.

Що потрібно знати про потенційні небезпеки.

  • Згідно з низкою досліджень у перші дні після переведення стрілок на зимовий час різко зростає кількість інфарктів і самогубств.

Перша пов’язана зі зміною тривалості сну. Уникнути небезпеки можна, спробувавши поступово підлаштувати свій режим дня під перехід на зимовий час.

  • Через загострення осінньої депресії в цей період зростає кількість самогубств. Скорочення світлового дня і відсутність сонячного світла при пробудженні – ключові фактори цього загострення.

Якщо ви схильні до депресії, намагайтеся максимально скоротити кількість стресових ситуацій у своєму житті в цей період, адже будь-яка з них може зіграти роль

  • За статистикою в перший день після переведення стрілок на годину назад зростає кількість дорожньо-транспортних пригод.

Якщо ви відчуваєте, що схильні до стресів і загалом схильні нервуватися від браку сну, варто відмовитися від поїздок за кермом.

Загалом же в перші дні після переходу на зимовий час намагайтеся уникати стресових ситуацій і відповідальних справ.

  • Поживний сніданок і прогулянка відразу після того, як щойно зійде сонце, допоможуть«включити» в організмі потрібний час.

Під поживним варто розуміти сніданок з великою кількістю калорій і поживних речовин. З’їжте омлет з беконом, вівсянку, випийте склянку молока або соку.

Через пробудження в темряві циркадний ритм організму порушується, пояснюють медики. А від цього ритму безпосередньо залежить робота імунної системи.

Ситний сніданок і прогулянка допоможуть організмові адаптуватися до нового розпорядку дня. Отже, цього дня надважливо намагатися провести якомога більше часу на свіжому повітрі.

А загалом, як зазначають медики, на адаптацію після переведення годинників на зимовий час може знадобитися десь тиждень.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.