Раніше такого не було: голови міст і ОТГ Прикарпаття заявляють, що уряд забирає в громад гроші

Новини, Суспільство

Днями Державна казначейська служба України на виконання доручення Мінфіну звернулася до громад з проханням повернути кошти на соціально-економічний розвиток за рахунок коштів відповідної субвенції, перерахованої минулих місяців.

З цього приводу голови Івано-Франківська, Долини, Городенки, Вигодської ОТГ дали спільну пресконференцію в Івано-Франківську, інформує  з посиланням на Курс.

Участь у конференції взяв також голова ОДА Денис Шмигаль.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків повідомив, що в міську раду прийшла вказівка від Казначейства повернути всі кошти з держбюджету, які надійшли 3 вересня. Він почав отримувати багато дзвінків як голова Асоціації міських голів і голів ОТГ. Марцінків вважає, що такі дії влади неприпустимі і кошти повинні залишитися у громадах.

Міський голова Рогатина Сергій Насалик розповів, що більш як 2 млн грн з цих коштів в його місті спрямували на ремонт доріг, 500 тис. грн на відеоспостереження.

“А хто таке казначейство, яке каже: віддайте нам кошти? Міський голова не може віддати ці кошти, лише сесія”, – каже Насалик.

Насалик вважає, що казначейство цим листом “хоче поламати бюджети таких міст, як Рогатин, а прості люди цього не розуміють і думають, що міська влада закопує гроші”.

Голова Вигодської ОТГ Ярослав Наум зазначив, що цей лист його дуже здивував. Такого інциденту раніше він не пам’ятає.

“Гроші закладені у договори і розпочаті роботи. Кожен голова не спить і думає, як завершити ця роботи. Роботи були розпочаті раніше, і ми чекали цих грошей, як повітря, щоб розрахуватися з підрядниками”, – каже Наум.

Колег підтримали міські голови Бурштина і Городенки.

Спробував заспокоїти керівників громад голова ОДА Денис Шмигаль.

“Переніс зустріч з іноземним інвестором і прийшов сюди, щоб не перетворити пресконференцію на політичні перекоси. Йдеться про постанову №500 на соцекономрозвиток. Це для нашої області 163 млн грн. Вона розділена на дві частини. Перша 99 млн, які справді йдуть за призначенням. Решта 64 млн на музичне обладнання і невідомо на що. Тому це правильна ініціатива. З цих коштів лише 24 млн грн передбачені на дороги. Поспішу заспокоїти міських голів. На третину коштів навіть не проведені тендери. П’ять громад просто отримали кошти без розпису”, – сказав Шмигаль.

За словами Шмигаля, з 163 млн частина в 24 млн на дороги – це мало. Для Франківська також треба придбати МРТ, але в першу чергу – погасити заборгованість по зарплаті. Влада повинна збалансовано розподілити кошти між громадами, і начебто саме цим пояснюється рішення уряду і, відповідно, лист казначейства. Як тільки проаналізують ефективність використання коштів, все профінансують, запевнив Шмигаль.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.