НАЗК підозрює колишнього нардепа з Прикарпаття в декларуванні недостовірних відомостей

Новини, Політика

Про виявлені правопорушення Національне агентство прийняло рішення повідомити НАБУ.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтею 366-1 Кримінального кодексу, в діях та бездіяльності трьох народних депутатів України VIII скликання та колишньої Голови Національного банку України: декларування завідомо недостовірних відомостей та неподання декларації.

Про виявлені правопорушення Національне агентство прийняло рішення повідомити НАБУ, направивши обґрунтовані висновки,  пише Голос.if.ua з посиланням на СТИК.

Зокрема, під час повної перевірки декларацій народних депутатів України VIII скликання Костянтина Жеваго, Олексія Білого та Володимира Шкварилюка Національне агентство виявило ознаки декларування недостовірної інформації на суму понад 250 прожиткових мінімумів, повідомляють у пресслужбі відомства.

За результатами перевірки декларації Володимира Шкварилюка за 2015 рік (виправленої) було встановлено, що народний депутат не вказав земельну ділянку, що на праві власності належала члену його сім’ї (дружині), вказав недостовірну інформацію щодо адміністративного приміщення, яке належить йому на праві власності, та нежитлового приміщення, що належить його дружині. Загалом встановлено декларування  недостовірних відомостей на суму понад 800 тис. гривень.

Народний депутат Костянтин Жеваго у деклараціях за 2015 (виправленій), 2016 та 2017 (виправленій) роки не зазначив відомості про розмір фінансового зобов’язання перед АТ «Банк «Фінанси та Кредит», розмір сплачених сум та відсотків по заборгованості, а також наявність у нього корпоративних прав у ТОВ «Ворскла сталь».

Загалом встановлено декларування недостовірних відомостей на суму понад 10,2 млн грн у декларації народного  депутата за 2015 рік (виправленій), понад 10,2 млн грн – 2016 рік та 10,3 млн грн – 2017 рік (виправленій).

Також, встановлено, що Олексій Білий, подаючи декларацію за 2015 рік, не задекларував відомості про корпоративні права члена сім’ї (дружини), а саме частку в статутному капіталі ТОВ «СКН», та зазначив недостовірні відомості про розмір отриманого дружиною доходу у вигляді процентів від банку та від зайняття підприємницькою діяльністю. Загальна сума недостовірних відомостей у декларації становить понад  1, 5 млн гривень.

Крім того, перевіряючи своєчасність подання декларацій, уповноважені особи Національного агентства встановили, що колишня Голова НБУ Валерія Гонтарева, звільнившись у 2018 році, не подала декларацію перед звільненням за раніше не охоплений період.

Національне агентство згідно із законодавством повідомляло Валерію Гонтареву про необхідність подати  декларацію протягом 10-ти днів з дня отримання такого повідомлення. Однак, незважаючи на його отримання, колишня Голова НБУ декларацію не подала.

Нагадаємо, відповідальність за декларування недостовірної інформації на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб та за умисне неподання суб’єктом декларування декларації передбачена статтею 366-1 Кримінального кодексу.

Також зазначаємо, що затвердження  обґрунтованого висновку та направлення його до спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції не означає визнання особи винною у вчиненні правопорушення, а є підставою для здійснення досудового розслідування

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.