Вибух у Войнилові спричинила ввімкнена без вогню газова конфорка – розслідування

Новини, Політика

Причиною вибуху у  смт Войнилів Калуського району є порушення правил використання газу у побуті – ввімкнена конфорка без горіння.

Такий висновок зробила комісія з розслідування нещасного випадку, повідомляє інформує Голос.if.ua. з посиланням на Репортер .

Нагадаємо, 30 квітня, близько 10.00 у смт Войнилів Калуського району у житловому будинку на вулиці Стефаника, 20 стався вибух газу. Були зруйновані дві стіни, постраждала власниця будинку 1932 року народження.

З її слів, вибух стався після того, як вона вимкнула з розетки електричну плиту, на якій підігрівала собі їжу. На щастя, почувши вибух, на допомогу прибіг сусід,  який  допоміг потерпілій вибратися з-під завалу.

“Після проведення обстеження внутрішньобудинкої системи та обстеження підземного газопроводу-вводу, комісія у складі фахівців Держпраці та АТ «Івано-Франківськгаз» називає причину нещасного випадку  – залишена потерпілою без горіння одна конфорка газової плити після приготування їжі 27 квітня 2019 р. Внаслідок чого газ  з паливної (де знаходилася газова плита) через коридор  потрапив у дві кімнати, де утворилася газоповітряна суміш, яка вибухнула при наявності іскри під час вимкнення електричної плити з розетки”, – йдеться у повідомленні.

АТ «Івано-Франківськгаз» нагадує шість елементарних правил, які допоможуть врятувати життя людей:

  1. При користуванні газовими приладами забезпечити доступ повітря в приміщення.
  2. Не залишати без нагляду газові прилади.
  3. В димових та вентиляційних каналах повинна бути тяга. Слід пам’ятати, що при вологій та вітряній погоді тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга.
    Особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці та виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалахшкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом.
  4. Категорично заборонено встановлювати вентиляцію зі штучним спонуканням (примусові витяжки) в будинках, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні.
  5. Натомість власникам димохідних газових приладів необхідно встановити сигналізатор загазованості із клапаном-відсікачем. Крім подачі звуко-світлового сигналу про перевищений рівень загазованості, спрацьовує електромагнітний клапан-відсікач, який перекриває надходження газу.
  6. Ще однією причиною нещасних випадків є самочинна газифікація, перестановка та заміна газового обладнання.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.