Ціна на лохину на ринках і далі буде падати

Економіка, Новини

Перша українська лохина врожаю 2019 року з’явилася на деяких оптових ринках України ще три тижні тому. Ягоду привозили із Закарпатської області та південних регіонів країни. 
З останнього тижня червня вже почалося масове збирання лохини у Вінницькій, Чернівецькій та Київській областях, що зумовило прогнозоване зниження цін на 25–30%. Експерти прогнозують подальше зниження цін. У 2019 році об’єм виробництва лохини в Україні, за оцінками Української плодоовочевої асоціації (УПОА), може збільшитися одразу удвічі, що додатково тиснутиме на ціни, повідомляє Голос.if.ua  з посиланням на аграрний інформаційний центр Shuvar.info.
За словами Михайла Купранця, власника компанії ТОВ “Грона Агро”, яка займається вирощуванням екологічно чистої органічної сільгосппродукції, зокрема органічної малини та чорниці в Київській області, три тижні тому фермери продавали дрібні партії за 200–240 грн/кг. На сьогодні ціна на оптовому ринку стала меншою ніж 150–180 грн/кг, і зниження продовжиться найближчими днями. Але водночас лохина залишається однією з найдорожчих ягід не тільки в Україні, але й у світі.
“Просто виростити якісну ягоду недостатньо, оскільки для покупця це лише сировина, а не продукт. “Мода” на лохину в Україні прийшла в останні кілька років. Багато фермерів уже навчилися вирощувати цю ягоду, але от продавати так і не навчилися. А для цього необхідно розуміти, що вимоги споживачів ростуть дуже швидко. Наприклад, у Європі покупці вже не просто купують ягоду, але й мають власні сортові переваги – на полицях супермаркетів уже можна побачити сортування лохини. Сподіваюся, що український ринок буде тільки прогресувати в цьому напрямі”, – коментує Купранець.
Як зауважує експерт, переваги кінцевого споживача, особливо в мегаполісах, також змінюються дуже швидко. Сьогодні вони шукають не просто смачну і корисну їжу, але й хочуть, щоб вона була привабливою на вигляд, зручно упакованою, порційною. Найчастіше таким вимогам відповідає продукція в супермаркетах, тому вона і коштує на 30% дорожче.
Обсяг експорту української лохини, за очікуваннями експертів, поточного року становитиме до 5 тис. тонн.
“Цього сезону ціна на вітчизняну малину буде вищою за тогорічну, що зумовлено скороченням врожайності через несприятливі погодні умови. Але поки ціни падають, оскільки суттєво зросла пропозиція малини на ринку з місцевих господарств. У червні в продаж надходить тільки десертна малина, а сезон малини для перероблення суттєво затримується цьогоріч у порівнянні з минулим роком. Тоді в цей самий час сусіди – фермери з Польщі вже активно пропонували партії промислової малини”, – зазначив Купранець.
Експерти рекомендують протягом найближчих тижнів запасатися ягодою для консервації та заморожування.
ТОВ “Грона Агро” займається вирощуванням органічних культур у Поліському районі Київської області. Площа під вирощування ягід – приблизно 40 га.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.