У Франківську презентували онлайн-інструмент для порівняння передвиборчих програм партій

Новини, Суспільство

Сьогодні в Івано-Франківську ГО “Центр UA” презентувала результати аналізу та онлайн-платформу порівняння передвиборчих програм політичних партій.

Онлайн-інструмент дозволяє у зручному форматі порівняти, які позиції мають партії у ключових сферах державної політики, за які відповідає чи на які має вплив парламент.

Інструмент також показує, коли партія не має позиції щодо певного питання та дозволяє швидко переглянути, що пропонують інші партії: інформує  Голос.if.ua

За словами регіонального представника ГО “CentreUa” Андрія Фендика, метою створення такого сайту стало бажання допомогти людям обрати правильну для них партію перед виборами.

На основі чотирьох соціологічних опитувань обрали 12 політичних партій та сформували таким чином рейтинг, який відображений на сайті.

Під час формування рейтингу використали дані соцкомпаній Київського міжнародного інституту соціології, соціологічної групи “Рейтинг”, центрів “Соціального моніторингу” та “Соціс”.

Зокрема го дослідила такі сфери: міжнародну політику, членство в НАТО та зовнішню політику, діяльність президента і парламенту, та сферу правосуддя.

“Протягом трьох років ми мали понад 600 зустрічей і зрозуміли що люди програми не читають. Ми вирішили взяти аналітиків опрацювати політичні програми та запропонувати людям на ознайомлення. Адже загалом на те щоб перечитати усі програми партій потрібно витратити більше чотирьох годин, – зазначає Андрій Фендик. – Щодо війни та взаємин з Росією у багатьох партій говориться лише про вектор, проте, конкретики дій не називають”.

Більшість політичних партій говорять про те що потрібно скорочувати кількість депутатів у парламенті тоді, як Опоблок, навпаки, говорить про двопалатний парламент.

“Деякі політичні партії продовжують свою політику, яку вели на президентських виборах”, – наголошує представник організації.

Фішкою в однорічної парламентської кампанії є надання електронних послуг. Щодо виборів декілька партій говорять про пропорційну систему за відкритими списками, не мають позиції щодо виборів у Батьківщині, ЄС та партії Ляшка Щоб знайти інструмент необхідно зайти на сайт Української правди, де розміщене тестування.

“Там будуть пропозиції які вибрані з тексту програм політичних партій. Інструмент містить 30 запитань про різні сфери діяльності. Ми вважаємо що такий інструмент допоможе людям обрати партію перед виборами”, – зазначає Андрій Фендик.

Питання у тесті розміщені рандомно.

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.