У Києві завершилися зйомки стрічки “Віддана” за романом Софії Андрухович “Фелікс Австрія”, який отримав літературну премію Книга року ВВС 2014-го року.

Новини, Суспільство

 Цей роман став бестселером в Україні: за п’ять років, за даними “Видавництва Старого Лева”, було продано майже 30 тисяч екземплярів, пише ВВС, інформуєГолос.if.ua.

Разом зі сценаристкою Аліною Семеряковою сценарій писала і Софія Андрухович.

Режисер-постановник фільму “Віддана” – Христина Сиволап. Для неї це дебютна робота в повнометражному кіно, продюсер проєкту – Надія Зайончковська.

Події фільму, прем’єру якого заплановано на початок 2020 року, відбуваються у в маленькому українському містечку на краю Австро-Угорської імперії наприкінці XIX – початку XX століття.

Доктор Анґер втрачає в пожежі дружину, але рятує двох дівчат – рідну доньку Аделю і доньку хатніх робітників Стефанію, яких виховує разом.

“Віддана” – це історія про стосунки й незвичайні почуття, куди тісно вплітається естетика красивого вбрання та манери справжньої аристократії”, – говорять автори фільму.

Калейдоскоп любові і ревнощів, еротики та таємниць, а ще всесвіт рецептів галицької кухні, для виконання яких у головної героїні Стефанії на кухні працювала дублерка. Для зйомок фільму приготували понад сотню страв.

“У фільмі безліч сцен з їжею, головна героїня багато готує. Так вона висловлює свої почуття, вкладає у цей процес усю свою пристрасть”, – розповіла фудстиліст Олександра Гордєєва, яка брала участь у знімальному процесі.

“Рожева мармуляда”, “завиванець з яблуками”, “зелена салата” з секретним інгредієнтом – такі галицькі рецепти згадуються в романі Софії Андрухович.

Зйомки проходили на різних локаціях, у тому числі під Києвом на території у чотири гектари відтворили старовинний Станіславів (Івано-Франківськ) зразка початку ХХ століття з десятками будинків, магазинів, торговельних яток, центральною площею та ринком.

На кіностудії FILM.UA збудували декорації старовинного маєтку кінця XIX сторіччя, де мешкали головні герої.

Для виконання трюків героя роману Фелікса, “гутаперчевого хлопчика” запросили двох дітей-дублерів: акробатку Дар’ю Забару і каскадера Дмитра Крезуба.

У фільмі будуть фокуси і багато старовинних речей. У зйомках взяли участь фокусник-ілюзіоніст, циркова трупа, історичні консультанти, струнний і духовий оркестри.

“Реквізит: старовинні меблі, годинники, опудала птахів, посуд, предмети побуту та декору – це справжній та дуже цінний антикваріат, який розшукували художники стрічки”, – розповідає промопродюсер фільму Дмитро Майстренко.

За його словами, тільки щоб наповнити бібліотеку в кабінеті доктора Анґера, орендували 128 книг періоду 1875-1915 років.

Важлива роль у створенні “Відданої” була відведена художниці з костюмів Лесі Патоці. Спеціально для стрічки пошили понад 150 костюмів і зібрали 300 образів початку ХХ століття. Страусове пір’я і корсажі, бісер та мереживо, фраки і шовкові циліндри, рукавички та канотьє – матеріали для створення костюмів шукали в Україні і за кордоном. У фільмі можна буде побачити вишукане вбрання галицьких аристократів і хатніх робітників, відтворену форму жандармів і військових тих часів.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.