Українець витрачає на ліки $73 на рік – дослідження

Новини, Суспільство

99% витрат на лікарські засоби в аптечному сегменті фінансує безпосередньо населення України. Водночас у країнах Європи суттєву частину витрат покривають медичне страхування й державні програми, ідеться в дослідженні, опублікованому довідником “Фармацевтика України 2019” , інформує Голос.if.ua.

Жителі України у 2018 році витратили на ліки в середньому $73 на людину, тоді як у 2016 році цей показник становив $54. Про це йдеться в інфографічному довіднику “Фармацевтика України 2019”, підготовленому компанією Top Lead за підтримки фармацевтичної компанії “Дарниця”, юридичної фірми Aequo і Торгово-промислової палати України.
У довіднику зазначають, що у країнах Європи витрати на ліки суттєво вищі, ніж в Україні. В Естонії цей показник становить $258, у Португалії – $279, у Швеції – $509, у Норвегії – $613, в Ісландії – $764.
Автори дослідження звертають увагу, що 99% витрат на лікарські засоби в аптечному сегменті фінансує безпосередньо населення України. Водночас у країнах Європи суттєву частину витрат покривають завдяки медичному страхуванню й державним програмам. Отже, факторами зростання споживання ліків в Україні можуть стати державне фінансування й розвиток страхування.
“Зростання споживання найближчими роками забезпечить не тільки зростання доходів українців. 99% препаратів громадяни України купують за власні гроші. Водночас у США і Євросоюзі більшу частину витрат на ліки покривають страхування та державні програми підтримки охорони здоров’я”, – зазначив голова ради директорів “Дарниця Груп” Дмитро Шимків.
“В Україні фармацевтика могла б бути ще помітнішою, якби держава зробила ставку на індустрії з високою доданою вартістю. Поки ж є чинники, що стримують зростання галузі, зокрема, високе оподаткування. Податкове навантаження на галузь у п’ять разів більше, ніж на видобувну промисловість, і у 18 разів більше, ніж на сільське господарство”, – прокоментував генеральний директор компанії Top Lead Станіслав Шум.
За рівнем інтенсивності інвестицій фармацевтика ділить друге місце з телекомунікаціями, незначно поступаючись харчовій промисловості. Про це свідчать результати дослідження, підготовленого компанією Top Lead і опублікованого в червні цього року.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.