10 продуктів, які дієтологи дозволили їсти перед сном

Здоров'я, Новини

Протягом багатьох років дієтологи забороняли вечеряти після шостої вечора – ця думка зацікавила  Голос.if.ua.

Однак з часом вчені прийшли до висновку, що правильний перекус на ніч не тільки не шкідливий, але навіть корисний: завдяки йому рівень цукру в крові стабілізується, а жироспалюючий гормон глюкагон позбавляє від зайвої ваги.

Крім того, дієтологи стверджують, що лягати спати на порожній шлунок шкідливо для психічного здоров’я: відчуття голоду створює стрес для організму, посилює занепокоєння і перешкоджає повноцінному сну.

Однак для пізньої вечері підходять лише певні продукти. Які саме – розповімо в сьогоднішньому огляді.

Супи

Гаряча рідина розслабляє і заспокоює організм, тому перед сном корисно з’їсти тарілку курячого бульйону, цибулевого або овочевого супу. Головна умова – в його складі не повинно бути бобових, так як вони повільно перетравлюються і не дадуть вам заснути. Один з кращих супів для вечері – місо. Паста з соєвих бобів, на основі якої готується японська юшка – це практично стовідсотковий білок, який повільно засвоюється організмом і дозволяє довго не відчувати почуття голоду, при цьому в тарілці місо всього 66 ккал.

Сендвіч або бутерброд

Перекусити бутербродом на ніч теж можна. Ось тільки хліб для нього повинен бути з борошна грубого помелу, а в якості начинки слід використовувати не ковбасу, а відварну курку або індичку. І ніяких майонезів та інших жирних соусів – для соковитості додайте трохи свіжої зелені і помідор.

Каша

Нічого не заважає вам з’їсти кашу не тільки на сніданок, а й на вечерю – це дуже корисно для травлення, а головне – ситно. Пам’ятайте, що готувати кашу потрібно з цільнозернових круп і використовувати молоко з низьким вмістом жиру. Тепле молоко до того ж завдяки союзу триптофану і кальцію допомагає швидше заснути.

Сир

Сир – теж відмінний варіант для вечірньої трапези: в ньому міститься складний білок, який надовго подарує вам відчуття насичення і прискорить метаболізм. Можна доповнити сир м’ясом птиці – таке поєднання вважається одним із найбільш здорових.

Риба

Риба і морепродукти – одні з найкращих продуктів для вечері, особливо пізньої. Якщо на перетравлення яловичини або свинини у організму йде до п’яти годин, то на засвоєння рибних продуктів – всього 45 хвилин. На ніч можна вибрати навіть жирні сорти риби: завдяки жирним кислотам омега-3 і вітаміну D вони знижують гормон стресу в крові і сприяють хорошому сну.

Білий рис

Крім того, що білий рис – багате джерело вітамінів і мінералів, він ще й позитивно впливає на якість вашого сну. На ніч можна сміливо з’їсти 100 г вареного рису, тільки без великої кількості приправ і соусів.

Сало

Сало – продукт дієтичний, тому ідеально підходить для пізнього перекусу. У ньому відсутні вуглеводи, які можуть стати причиною надмірної ваги. Проте користь сала не тільки в цьому: в його складі багато хорошого холестерину, який позитивно впливає на пружність кровоносних судин і стан суглобів. Особливо корисно вживати солоне сало, а ось від копченого і смаженого продукту краще відмовитися.

Яйця

Яйця – відмінне джерело нежирного білка, який легко засвоюється. Найкраще для пізньої трапези підійде варене яйце, яке можна доповнити натуральним йогуртом і свіжим огірком, а також омлет, приготовлений без олії, з помідорами, болгарським перцем і зеленню.

Кисломолочні продукти

Кефір, йогурт, сир – все це ідеальні продукти для пізньої вечері. При цьому вони повинні бути нежирними і без штучних добавок і цукру. Смачним і корисним доповненням стануть зелені листові овочі, огірки, свіжі цукіні, капуста, а в якості заправки використовуйте лимонний сік.

Солодощі

Солодке сприяє виробленню ендорфінів і заспокійливо діє на нервову систему. Все це створює сприятливі умови для міцного спокійного сну. Для перекусу (і не тільки вечірнього) дієтологи радять вибирати не торти і тістечка, а корисні ласощі – чорний шоколад, сухофрукти і натуральну пастилу. Якщо хочеться чогось більш вишуканого, приготуйте запечені яблука: вийміть з них серцевину, полийте медом і відправте в мікрохвильовку або духовку.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.