Захоплені “вишки Бойка” Росія використовує для контролю за трафіком суден і кораблів, які йдуть у порти України – координатор групи ІС Машовець

Новини, Політика

Росія встановила на захоплені “вишки Бойка” обладнання, яке допомагає в режимі реального часу відображати театр дій, зазначив координатор “Інформаційного спротиву” Костянтин Машовець.
Захоплені у Чорному морі українські бурові установки, відомі як “вишки Бойка”, Росія використовує для контролю за цивільними суднами і військовими кораблями, які прямують в українські порти.

Про це 20 червня у Facebook повідомив координатор групи “Інформаційний спротив” Костянтин Машовець (пише під псевдонімом Мурлокотан Паштетофф-сосіскін).

“Захоплені “вишки Бойка” стали для Москви зручним плацдармом для відпрацювання форм і методів ведення Чорноморським флотом РФ радіотехнічної розвідки… На бурові платформи було закуплено і встановлено системи спостереження за надводною ситуацією …типу “Нева-БС” (у вигляді РЛС), призначені для радіолокаційного виявлення і супроводу кораблів, суден і цілей, що низько летять. На основі цифрової інформації, яка надходить у систему, відображається карта театру дій у режимі реального часу”, – написав він.

За словами військового експерта, таку інформацію передають російським військовим і прикордонникам.

Світлина від Мурлокотан Паштетофф-сосискин.

“Розміщення систем і конфігурація точок розташування бурових забезпечують агресору майже повний контроль за трафіком комерційних суден і військових кораблів, які прямують у порти України. Отже, фактично можна говорити про блокаду морського сполучення з використанням об’єктів цивільної інфраструктури. Подібна стратегія Кремля покликана послабити ефект присутності військового контингенту НАТО в Чорному морі, що стало відповіддю на окупацію Криму і мілітаризацію Чорноморського регіону, а також послабити судноплавні можливості країн Причорномор’я, що є грубим порушенням Конвенції 1982 року, учасником якої є і сама Росія”, – підкреслив Машовець.

Навесні 2014 року Росія анексувала Крим під виглядом так званого референдуму. Більшість обладнання українських підприємств було захоплено окупаційною владою, зокрема і дві “вишки Бойка”.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.