Студенти презентували проєктні ідеї для прикарпатських ОТГ: облаштування парків, ринку і відпочинкових зон

Новини, Суспільство

Що змінює утворення громади? Принципи управління територіями, насамперед, і фінансову основу повноважень місцевої влади. Проте і візуально, більшість громад змінюються за дуже короткий період.

На Прикарпатті такі зміни спільно зі студентами Університету Короля Данила допомагає робити Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», в рамках реалізації концепції «НОВЕ ОБЛИЧЧЯ ГРОМАД ПРИКАРПАТТЯ ОЧИМА МОЛОДІ ВНЗ», передає Голос.if.ua.

У п’ятницю, 21 червня студенти презентували проєктні ідеї та їх візуалізацію для шести ОТГ, які за кілька місяців розробили спільно з представниками громади.

«В рамках цього спільного проєкту ми робимо дуже потрібну справу, у яку мало хто вірив на старті. Але крок за кроком, перші ідеї вже розпочали реалізовувати у громадах. А вони дали поштовх для наступних. Саме бачення молодих людей, їх креатив, здатність ризикнути і запропонувати щось нестандартне, і дозволяє громадам отримувати на виході цікаві рішення, робити їх простір гармонійнішим та загалом підвищувати комфортність життя», – зазначив директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк вітаючи учасників презентації.

У свою чергу, декан факультету архітектури, будівництва та дизайну Михайло Косьмій зазначив, що для молодих фахівців це реальна практика, яка дає уявлення про роботу на місцевості з реальними об’єктами, а також дозволяє прослідкувати втілення проєкту в життя. Адже минулорічні проєктні ідеї вже розпочали втілювати в життя у прикарпатських громадах.

«Співпраці в рамках цього спільного з університетом проєкту триває вже другий рік. У 2018-му студенти університету опрацювали та візуалізували 21 проєкт для 12 об’єднаних громад. Цього року протягом кількох місяців студенти створили 7 проєктів для 6-ти прикарпатських ОТГ», – говорить радник з питань муніципальних послуг Івано-Франківського ЦРМС Марія Баран.

Серед презентованих проєктів, наприклад, відновлення та благоустрій території навколо «Білої криниці» у Переріслянській ОТГ, який розробив студент Петро Джогола.

«Це навіть більше ніж ми очікували. Вийшла ціла відпочинкова зона з інфраструктурою, парковкою, яку в майбутньому можуть використовувати навіть туристичні автобуси», – зазначив після презентації представник Переріслянської ОТГ Василь Гаврищук.

Ланчинська ОТГ вже другий рік співпрацює зі студентами в рамках проєкту. Цьогоріч студенти розробили та візуалізували проєкт благоустрою комунального ринку «Торговиця» в Ланчині. Автором ідеї і архітектурно-дизайнерського рішення для якого став студент Владислав Сак. Представники громади задоволені співпрацею і вже шукають ресурси для втілення ідеї.

«Ми вже другий рік працюємо зі студентами. Минулого року це були ідеї з благоустрою скверу в центральній частині селища Ланчин та проєкт будівництва оглядової вежі у с. Добротів Ланчинської громади. На облаштування скверу кошти вже знайшли. Оглядову вежу вже також розпочали виготовляти на Івано-Франківському підприємстві ВО «Карпати» та облаштовувати територію. Сподіваємось у серпні вересні буде відкриття цього туристичного об’єкта», – зазначив заступник селищного голови Ланчинської ОТГ Василь Іванішак.

Дуже цікаве архітектурно-дизайнерське рішення для облаштування центральної частини села Витвиця запропонував студент Ярослав Якуб’як. Особливістю проєкту є врахування перепадів рельєфу біля річки та відповідне передбачення берегоукріплення.

Для Брошнів-Осадської громади студенти Антон Забавський і Володимир Вацик розробили архітектурно-ландшафтний дизайн території центрального парку з реконструкцією біля Народного дому. Так само облаштування парку і ландшафтний дизайн запропонував студент Крістіан Антоловський на запит новоствореної Букачівської ОТГ. Тут ще й оригінальну фотозону передбачили.

«Хотіли чогось нестандартного, тож обрали декоративний макет кленового листка. У майбутньому, коли будемо впорядковувати територію парку – навколо плануємо висадити кленові дерева, які змінюють колір», – розповіла представниця Букачівської ОТГ Тамара Гаргат.

Для Спаської ОТГ створили проєкт облаштування багатофункціонального дитячого майданчика у місцевому дитсадку «Сонечко», автором якого є студент Ярослав Гладюк, а також облаштування ігрового майданчика для спільного дозвілля батьків, дітей і молоді на одній з вулиць села Спас, автором якого став Богдан Бериш.

Загалом за час існування цього проєкту співпраці студентами.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.