У Івано-Франківську реставрують балкони та карнизи

Новини, Суспільство

Про це інформує Голос.if.ua з посиланням на Управлінні архітектури, дизайну та містобудівної діяльності ІФ міської ради.

“Балкони чи не найскладніші в реставрації елементи, особливо в їх конструктивному виконанні. Зараз не дуже знайдуться фахівці щоб взятись і відреставрувати балкон чи карниз так як вимагається. Тут мимо волі пригадується як одна поважна фірма міста взялася за реставрацію центрового будинку. Якось фасади вона відреставрувала. За винятком балконів. Балкони ж просто помалювала, щоб не вирізнялись. І це фірма забезпечена коштами, зі всім набором спеціалістів-будівельників, техніки, матеріалів, а от реставрувати балкони хотіла, та не зуміла, – розповідає начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак .

Характерними пошкодженнями залізобетонних балконів є втрата їх монолітності, розтріскування внаслідок замокання та надмірної корозії металевого армування. При цьому слід зазначити, що армування бетонної конструкції балконів масивними швелерами чи двотаврами, характерним для будинків так званого австрійського періоду, чи не найгірший метод армування, що привів до неконтрольованої корозії несучих елементів конструкції. Слід зазначити, що наука залізобетонних конструкцій на той час ще тільки зароджувалась, а на сьогодні як то кажуть «маємо те що маємо».

При реставрації таких балконів прийдеться втручатись доволі радикально в будинок – несуча конструкція балкону повинна бути защемлена капітальною стіною на всю її товщину, а інколи і міжповерховим перекриттям. А це втручання в конкретні приміщення квартир зі всіма складнощами при цьому.

Цільнометалеві балкони не набагато простіші в реставрації, оскільки дуже складні в діагностиці анкерування кронштейнів в тілі стіни.

Щодо карнизів, то тут ситуація більш розмаїта. Типів конструкцій карнизів доволі багато і всі вони дуже не прості. Пошкодження карнизів теж в основному викликано їх замоканням в наслідок недбалої експлуатації елементів водовідведення дахів. А реставрація карнизів, при своїй незначущості в об’ємах фасаду, вимагає трудозатрат співрозмірних з реставрацією цілого фасаду.

Особливо складними є реставрація карнизів на основі конструкцій з дерева. Їх реставрація тягне за собою практично заміну найскладнішого нижнього поясу конструкції цілого даху будинку, а інколи і втручання в конструкцію дерев’яного перекриття будинку. Наочно це можна побачити на будинку на вулиці Січових Стрільців, 10, де власники усвідомлюють складність та високу вартість робіт і відтягують процес реставрації цього елементу фасаду.

Є розуміння того, що одним власникам житлових будинків справитись з цим завданням буде дуже складно, та й досвіду таких робіт ще не напрацьовано. Тож управлінням замовлена відповідна проектна документація зокрема на реставрацію балконів будинків на вулиці Шевченка, 54, 58, на вулиці Вірменській, 4, карнизів будинків на вулиці Грушевського,20, Шашкевича, 1, 9, Незалежності, 8, 11, елементів опорядження фасадів будинків на вулиці Незалежності,16, 18.

Це практично пілотний проект, яким ми апробуємо як методику проектування так і виконання реставраційних робіт. В процесі обстеження конструктивів балконів та карнизів і визначення ступеню їх збереженості чи аварійності будуть прийняті рішення про проведення класичної реставрації чи відтворення архітектурних елементів зі збереженням їх форми та функціональних характеристик. При цьому плануємо застосувати нові прийнятні матеріали і технології.

Цей досвід впроваджуватимуть при реставрації наступних об’єктів міста.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.