Франківська лікар розповіла про переваги доказової медицини

Новини, Суспільство

Сьогодні Україна відзначила День медичного працівника про це інформує Голос.if.ua.

З нагоди цього свята наша наша редакція вирішила розповісти про користь доказової медицини.

Ми поспілкувались із франківським лікарем Христиною Мельникович, яка працює педіатром у ЛДЦ “Мед-Атлант”, і розповіла що таке доказова медицина і для чого її застосовують.

В світі інформаційних технологій та великої кількості інформаційних джерел, часом буває важко знайти справді правдиву інформацію. Не виключенням є і сфера медицини.

Як же ж лікарю не загубитись в цьому інформаційному потоці?

В допомогу приходить доказова медицина. Мабуть варто трішки пояснити, що вона собою являє. У вікіпедії можна знайти наступне визначення: доказова медицина – це використання у щоденній медичній практиці (у діагностиці, лікуванні, профілактиці) медичних технологій і лікарських препаратів, ефективність яких доведена у фармакоепідеміологічних дослідженнях із застосуванням математичних оцінок імовірності успіху і ризику. Якщо ж говорити простішою  мовою, то доказова медицина, це використання тільки тих методів діагностики чи лікарських засобів, які пройшли клінічні дослідження та підтвердили свою ефективність в тому чи іншому захворюванні.

Багато лікарів вважають, що доказова медицина – це основа сучасного впровадження реформування нашої системи охорони здоров’я. На засадах доказової медицини працює більшість країн світу. Доказова медицина спростувала багато інформації, яка колись вважалась правдивою. Що ще раз доводить, світ не стоїть на місці.

Так, наприклад, результати багатьох клінічних досліджень кажуть, що гомеопатія не дієва. Використання противірусних та  імуномодуляторів при простудних захворюваннях немає доказового підґрунтя, а в розвинутих країнах дані препарати взагалі  заборонені до використання в педіатричній практиці. Призначення антибіотиків в перші дні вірусної інфекції теж не знайшло свого доказового обґрунтування.

Насправді цей список можна доповнити ще багатьма міфами, які спростовує доказова медицина, але важливим залишається те, щоб сучасний лікар йшов у ногу з часом, та керувався у своїй повсякденній практиці засадами доказової медицини!

Тому напередодні святкування дня медика, щиро вітаю усіх колег та бажаю наснаги, терпіння і наполегливості у своїй роботі! Віримо у світле майбутнє медицини!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.