Як на Прикарпатті використовують екологічні кошти

Новини, Суспільство

Сьогодні, 14 червня, в Івано-Франківську громадська організація “Медія група” провела круглий стіл на тему “Екофонд Прикарпаття: чому гроші не вирішують екологічних проблем”.

Впродовж п’яти місяців ГО “Медіа група” досліджувала використання екологічних коштів за 2016-2018 роки. З лютого по травень 2019 року журналісти об’їздили 5 районів області: Косівський, Калуський, Галицький, Снятинський та Верховинський. Про це повідомляє “Галицький кореспондент“.

Щороку в Івано-Франківський обласний фонд охорони природного навколишнього середовища надходить понад 100 мільйонів гривень екологічних податків. Розподіл коштів не можна назвати ані пропорційним, ані прозорим, – зазначає активістка Юлія Канюс.

Для початку журналісти показали, скільки загалом коштів заходить в екологічний фонд та як розподіляється екологічний податок. Опісля – почали аналізувати використання екологічних коштів в розрізі районів.

Калуш уже довго називають серйозною екологічною загрозою не лише нашого регіону, а й цілої України. Але на вирішення цих проблем останні кілька років не отримує майже нічого, – додає активістка.

З всіма виявленими фактами, які можуть містити ознаки порушень або зловживань “Медіа група” звернулася до правоохоронних органів. Наразі порушено 3 кримінальні справи.

На сьогодні жодного клопотання до суду не було передано. Основна робота тут робить прокуратура. Вона повинна контролювати роботу слідства, – зазначає юристка Зоряна Івасишин.

У той же час заступник начальника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Олег Йосипів стверджує, перевірка триває.

По трьох зверненнях управлінням було внесено до реєстру. Наразі йде слідство. Воно перебуває на контролі головного управління. Конкретні деталі я розповідати не можу, – переконує Олег Йосипів.

Міський голова Косова Юрій Пласконос стверджує, що з деякими аспектами він згідний, а з іншими – ні. Дуже багато є різних моментів. Ми виходимо з тих правил гри які створені законодавцем. Проблема берегоукріплення стосується не тільки Косова, а й інших регіонів. Область виділяє кошти, а вони затримуються на рівні районів.

Основна причина – через нашу голову хтось робить щось на нашій території. Я вважаю що це неприпустимо коли одні роблять, а інші відповідають за зроблене. Ми з цим успішно воюємо, – каже мер Косова.

Журналісти дійшли до таких висновків, що екологічні кошти часто використовують для “латання дірок”, в той же час важко дослідити прозорість як розподілу екологічних коштів, так і подальшого вибору виконавця тих чи інших робіт, адже на сайті “Прозоро” майже не публікують тендерної документації.

Крім того, важливим питання про те, що не фінансуються програми зі збереження атмосферного повітря, рослинного та тваринного світу, проблема зі сміттям, яка для кількох регіонів є глобальною, вирішується закупівлею контейнерів.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.