В окупованому Криму “суд” заарештував ще двох затриманих кримських татар

Кримінал, Новини

Сьогодні “суд” в анексованому Криму заарештував затриманих 10 червня кримських татар Руслана Нагаєва і Руслана Месутова- про це інформує Голос.if.ua 

Учора аналогічні рішення “суд” ухвалив щодо Різи Омерова, Енвера Омерова, Ескендера Сулейманова й Айдера Джеппарова. Засідання стосовно ще двох кримських татар – Ленура Халілова й Ельдара Кантимирова – заплановано на сьогодні. Чоловіків підозрюють в організації або участі в організації “Хізб ут-Тахрір”.
11 червня “Київський райсуд” Сімферополя заарештував до 5 серпня ще двох із восьми кримських татар, затриманих 10 червня російськими силовиками в окупованому Криму, повідомляє “Крим.Реалії”.
“Суд” доправив у СІЗО Руслана Нагаєва і Руслана Месутова.

Захисник Нагаєва Іслям Веліляєв сказав, що адвокати мають намір оскаржити рішення суду в апеляційній інстанції.

У виданні зазначають, що ФСБ обвинуватила Месутова в “організації діяльності терористичної організації” (ч. 1 ст. 205.5 Кримінального кодексу Росії), Нагаєва – в “участі в діяльності терористичної організації” (ч. 2 ст. 205.5 КК Росії). Засідання проводили у відкритому режимі, в зал допустили кількох родичів обвинувачених. Приблизно 100 осіб зібралося під будівлею суду, щоб підтримати чоловіків.

Судові засідання щодо ще двох осіб, затриманих 10 червня, – Ленура Халілова й Ельдара Кантимирова – заплановано на сьогодні.

10 червня “суд” заарештував Різу Омерова, Енвера Омерова, Ескендера Сулейманова й Айдера Джеппарова.

Усіх вісьмох чоловіків російські силовики затримали 10 червня після обшуків у їхніх будинках. Їх підозрюють в організації або участі в організації “Хізб ут-Тахрір”.

За фактами обшуків у будинках кримських татар в окупованому Криму українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової із проханням сприяти забезпеченню прав затриманих і надати інформацію про місце їх тримання.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

 

 

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.