У Гаазі почали усні слухання у справі “Україна проти Росії”

Політика, Суспільство

Росія намагається затягти розгляд справи й уникнути її розгляду по суті, заявила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.
Сьогодні в Гаазі виступає російська сторона
10 червня в Гаазі почали усні слухання щодо питань юрисдикції за позовом “Україна проти Росії” про порушення РФ прав прибережної держави, які гарантує Конвенція ООН із морського права. Про це повідомила глава української делегації щодо цього судового процесу Олена Зеркаль у Facebook.

“Мета Росії традиційна – уникнути розгляду справи по суті й відповідальності. Наше завдання просте і складне водночас – відстояти своє право на судовий розгляд”, – написала вона.

За словами Зеркаль, на слуханнях 10–14 червня Росія спробує “вбити” справу.

“По-перше, Росія намагається поставити під сумнів український суверенітет у Криму. Ніби з процедурних мотивів Росія намагається надати хоч якоїсь ваги своїм аргументам щодо Криму… Загалом виглядає, що Росія прагне перетворити слухання на лекцію з конституційного права України.

По-друге, Росія намагається довести, що має право свавільно вести себе на Азові й у Керченській протоці, бо там не застосовується міжнародне морське право. Ми знаємо з вами цю історію. Росія прагнула цього давно. Наше завдання – не дати відновити імперське минуле Росії”, – заявила заступниця міністра.

Сьогодні в Гаазі виступає російська сторона, відповідь України – завтра.


В ефірі телеканала “112 Україна” Зеркаль повідомила, що на слуханнях у Гаазі у справі про захоплення українських моряків представники Росії назвали їхні дії “військовою активністю”, яка не підпадає під юрисдикцію морського трибуналу.

“Росія стверджує, що справа про затримання українських моряків пов’язана з Кримом. На що ми говоримо, що у нас немає питань щодо приналежності Криму, ми не ставимо це питання перед Міжнародним трибуналом у Гаазі, так само ми не ставимо питання про те, який статус має Азовське море чи Керченська протока”, – підкреслила вона.

Вона додала, що представники РФ на слуханнях порівнювали суверенітет України із суверенітетом Криму й говорили про “референдум” на півострові у 2014 році.

“Таке порівняння, на наш погляд, є недоречним, оскільки суверенітет України визнали всі країни світу, а незалежність Криму не була визнана ніким, окрім Росії”, – зазначила Зеркаль.

У вересні 2016 року Україна ініціювала арбітражне провадження щодо РФ, яке розглядає арбітраж у Гаазі. Третейський суд просять “підтвердити права України як прибережної держави і зобов’язати Російську Федерацію припинити міжнародно-протиправні діяння в морських акваторіях, надати Україні запевнення й гарантії їх неповторення і відшкодувати Україні всх завданих збитків”. У грудні 2016 року було сформовано склад арбітражу у цій справі.

У лютому 2018 року Україна просила третейський суд у Гаазі підтвердити її права в Чорному й Азовському морях, а також у Керченській протоці.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.