Готівковий ринок: чому не варто зволікати з покупкою валюти

Економіка, Новини

Цей тиждень виявився дуже багатим на події, які позначилися на настроях ринків і бізнесу. У тому числі — і їх очікуваннях щодо курсу гривні.

Україна увійшла в період активних змін — весь минулий тиждень події швидко змінювали одна одну. Інаугурація нового президента, перші досить спірні призначення, розпуск Верховної Ради і визначення дати дострокових парламентських виборів розбурхали ринок. Масла у вогонь підлив приїзд місії МВФ і заяву про те, що фонд повернеться до продовження переговорів по новому траншу тільки після формування складу наступного парламенту. Галас не вщухав і навколо судових тяжбпро законність націоналізації Приватбанку.

Як завжди відбувається в такий період в нашій країні, валютний ринок був індикатором цих настроїв. Міжбанк, почавши тиждень з рівня 26,34 / 26,38 гривень за долар, вже у вівторок зранку впав до 26,11 / 26,13 гривень. Потім він швидко розгорнувся в бік щоденного зростання котирувань і лише на вечір п’ятниці знову трохи просів.

В кінцевому підсумку, за період з 20 по 24 травня безготівковий долар подешевшав з 26,34 / 26,38 гривень до 26,30 / 26,34. В той же час офіційний курс долару на 27 травня виріс майже до рівня в 26,48 гривень.

Поведінка безготівкового курсу оперативно відбивалася на цінниках готівкового ринку, хоча обмінники своєї гри «на підвищення» не вели і в основному просто корегувалися під ситуацію на торгах.

Невизначеність ситуації змусить фінансистів в ці суботу та неділю розширити спред при обміні валюти. Але це не змінить їх загальної стратегії по роботі у форматі «з обороту». Через періодичне зростання котирувань міжбанку останніх днів, дешевої готівкової валюти в обмінниках не буде.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,15 — 26,25 гривень, продаж 26,35 — 26,45. Спред по долару розшириться до 15 -30 копійок. У більшості обмінників він буде перебувати в межах 15-20 копійок.

Котирування євро. Крос-курс пари євро / долар на вечір 24 травня зафіксований біля позначки 1,1204 долара за євро і особливих новин, здатних сильно качнути це співвідношення в ту чи іншу сторону на нічний азіатській сесії п’ятниці не очікується.

Тому власники обмінників поки будуть перераховувати котирування євро щодо гривні через крос-курс пар євро / долар і долар / гривня без істотних відхилень і поправок на ризик.

За нашими розрахунками в суботу та неділю курс готівкового євро буде в межах: прийом 29,298 — 29,29,411 гривень і продаж 29,522 — 29,635 при рівні спреда від 22 до 35 копійок. У більшості обмінників спред по євро складе близько 25 копійок.

Фінансисти ще можуть скорегувати свої цінники в межах плюс-мінус 2 5 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань точки обміну.

Котирування російського рубля. Курс рубля на вихідні буде наступним: прийом за 1 рубль на рівні 0,395 — 0,402 гривень і продаж 0,403 — 0,406. Можливі ще додаткові відхилення в межах плюс-мінус 0,002- 0,005 гривні на рублі в залежності від завдань конкретного обмінника щодо російської валюти.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.