Заробити гроші за рахунок лікарні: як Калуська райрада хоче “поживитися” з Долинської громади (фото)

Здоров'я, Новини, Суспільство

Долинська багатопрофільна лікарня, де до того ж в часи пандемії лікують ковідних хворих, може в один момент перестати функціонувати.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

За борги медзаклад хочуть відключити від електропостачання. А все через те, що комунальні рахунки нема кому оплачувати: лікарня вже деякий час без власника.

Два органи місцевого самоврядування не можуть дійти згоди: Долинська громада очікувала, що їй передадуть майно лікарні у комплексі, проте Калуська райрада вирішила залишити собі одне із приміщень закладу – будівлю колишньої стоматологічної поліклініки.

Історія лікарні

В 1525 році король Зигмунд І знову надав Долині Магдебурзьке право, а також видав дозвіл на дроблення солі та паління горілки. У цьому ж столітті почала діяти у місті лікарня. Проблему опалення було вирішено досить оригінально. Згідно з указом Жигимонта ІІ Августа від 16 серпня 1553 року на користь лікарні бралося одне поліно дерева із кожного воза, що проїжджав через місто. В 1902 розпочалось будівництво міської лікарні, яку відкрили 12 вересня 1908 року.

За понад століття лікарня значно розширилась, були збудовані та введені в експлуатацію нові корпуси та відкриті нові відділення.

В жовтні 2019 року Долинська центральна районна лікарня була ліквідована, на її базі створено КНП «Долинська багатопрофільна лікарня».

Яблуко розбрату

Заклад був на балансі Долинської райради. Після її ліквідації формальним правонаступником всього майна, прав та обов’язків стала районна рада новоутвореного Калуського району. За законом, до 1 липня правонаступник ліквідованого району має передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності, які знаходяться на їх території. Тобто новим власником Долинської багатопрофільної лікарні має стати Долинська громада.

22 грудня 2020 року Калуська районна рада прийняла рішення «Про передачу до комунальної власності Долинської міської ради КНП «Долинська багатопрофільна лікарня».

Громада очікувала, що майно лікарні передадуть у комплексі, проте передали лише основні корпуси на вулиці Грицай, 15 і будівлю дитячої лікарні на вулиці Антоновича, 23. Будівлю стоматполіклініки до переліку майна не внесли.

11 січня 2021 року генеральний директор КНП Мирослав Вакалюк написав звернення голові райради щодо необхідності включення даного приміщення в перелік.

Втім, 23 квітня Калуська районна рада розглянула і підтримала проєкт рішення “Про прийняття на баланс приміщення по вул. Хмельницького, 2 в м. Долина », тобто залишила собі будівлю стоматполіклініки.

В райраді таке рішення мотивують тим, що дане приміщення не є частиною цілісного майнового комплексу і вже більше двох років не використовується за призначенням.

“Ця будівля вже два роки пустує, нікому вона непотрібна була. Там одні руїни всередині. Стоматологічна поліклініка не є частиною цілісного майнового комплексу. Будівля розташована на іншій вулиці. Якби вона була комусь потрібна, вона була б задіяна. Але вона не задіяна. Ми були там всередині, була створена спеціальна комісія, і головний лікар також був. Два роки вона не працювала.

Депутатський корпус проголосував – залишити приміщення за районною радою. Лікарню по закону ми маємо передати громаді. Але це інше приміщення”, – коментує Микола Філіпович, заступник голови Калуської районної ради.

До слова, у статуті Долинської багатопрофільної лікарні зазначено, що «підприємство є правонаступником усього майна, всіх прав та обов’язків Долинської центральної районної лікарні», в тому числі й будівлі стоматологічної поліклініки на вул. Хмельницького, 2.

 Для чого Калуській райраді занедбане приміщення?

«Віз без коліс» – саме так відомі експерти називають функціонування районних рад після торішньої адмінреформи. Фактично, вже понад півроку органи місцевого самоврядування на субрегіональному рівні функціонують без повноважень та фінансового ресурсу.

З початку року районні ради фінансуються за рахунок резерву залишків коштів, що утворилися станом на 1 січня. Але ці кошти не є джерелом доходу районної ради. Вони не покривають навіть частини видатків на утримання апарат. Тобто не всім райрадам вистачає грошей, щоб платити зарплату голові, не кажучи вже про його заступника, секретаря і т.д. А ще ж потрібно утримувати якесь приміщення, де має “базуватися” сама районна рада.

Зараз райради періодично звертаються за додатковими дотаціями з державної казни для збереження функціонування органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня. І паралельно починають обдумувати, де знайти реальні джерела надходження до районних бюджетів.

Бюджетним кодексом України визначено, що основним бюджетоутворюючим податком для наповнення бюджету є надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності, засновником яких є районні ради. За “прогнозами” у Калуській районній раді можуть розраховувати на дохід близько 87,7 тис. гривень. Тож стоматологічний корпус може “додати” до бюджету райради. Щоправда, як саме його збираються використовувати – наразі невідомо.

“Думаю, що в них є намір її продати. Або віддати в оренду, щоб отримувати кошти на зарплату. Хоча сумнівно, що оренда буде багато приносити. Аргументи райради наступні: ми не бачимо потреби для громади в тому приміщенні; ми не маємо грошей собі на зарплати, тому нам потрібне це приміщення, як джерело доходів”, – прокоментував міський голова Долини Іван Дирів.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.