Головне управління статистики про участь респондентів у державних статистичних спостереженнях

Новини, Суспільство

Головне управління статистики в Івано-Франківській області, як  територіальний орган Державної служби статистики України, є складовою частиною єдиної системи органів державної статистики, що в межах наданих повноважень здійснює реалізацію державної політики у сфері статистики в регіоні.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Ефективне задоволення потреб суспільства в статистичній інформації неможливе без участі респондентів державних статистичних спостережень, як джерела первинної інформації, які в єдиній команді з фахівцями органів державної статистики забезпечують функціонування процесу статистичного виробництва. Саме завдяки цьому співробітництву суспільство має змогу отримувати якісні статистичні дані, які сьогодні національна статистика розробляє відповідно до загальновизнаних міжнародних, перш за все, європейських статистичних норм і стандартів.

Посилення комунікацій з респондентами державних статистичних спостережень є важливим напрямом діяльності Головного управління статистики і забезпечується шляхом максимальної відкритості й доступності інформації щодо їх участі у державних статистичних спостереженнях, порядку та способах подання статистичної звітності до органів державної статистики, налагодження зворотного зв’язку з респондентами для забезпечення їх участі у роботі з удосконалення статистичного інструментарію і покращення організації збирання форм державних статистичних спостережень.

Збирання державної статистичної та фінансової звітності в Головному управлінні статистики організовано за принципом «Єдиного вікна» за організаційною схемою взаємодії «Респондент-Статистик» у залі приймання звітності, який розташовано на першому поверсі адміністративної будівлі. Технічне забезпечення процесу збирання організовано на основі розробленого Головним управлінням статистики програмного забезпечення «Автоматизована система обліку статистичної звітності».

З метою оперативного інформування широкого кола респондентів на офіційному вебсайті Головного управління статистики сформовано розділ «Для респондентів» (https://cutt.ly/ccKaIfN), який містить широкий спектр довідкової інформації та сервісів для респондентів та постійно удосконалюється.  Зокрема, наведено альбом та загальний табель форм державних статистичних спостережень на відповідний рік, календар подання форм державної статистичної та фінансової звітності, загальні вимоги до складання та способи подання форм звітності, інформація про зміни у поданні державних статистичних спостережень, контактні дані фахівців Головного управління статистики для отримання консультацій. 

Також розміщено сервіс «Пошук за кодом ЄДРПОУ» (https://cutt.ly/RcKaKxM), який дає можливість в онлайн-режимі сформувати перелік форм державних статистичних спостережень для подання в Головне управління статистики, ознайомитися з граничними термінами подання статистичної звітності, її інструментарієм та за потреби його роздрукувати. Для зручності респондентів Держстатом розроблено аналогічний чат-бот «Пошук за ЄДРПОУ», який працює в месенджері «Telegram».

З метою спрощення для респондентів процедури подання статистичної  звітності Держстатом запроваджено роботу сервісу безкоштовного електронного звітування «Кабінет респондента» в режимі реального часу, доступ до якого відкрито за посиланням https://statzvit.ukrstat.gov.ua/.

Протягом тривалого часу на сайті функціонує сервіс «Консультативна підтримка» (https://cutt.ly/NcKa3qW), де можна задати запитання та оперативно отримати роз’яснення щодо порядку складання та подання державної статистичної звітності.

Запроваджено нову рубрику «Інтернет-наради з респондентами  державних статистичних спостережень» (https://cutt.ly/ecKa6y0), де респонденти мають можливість ознайомитися з матеріалами, які представлені у зручному форматі інформаційної графіки, а також задати питання та отримати  відповіді від фахівців Головного управління статистики. На сьогодні, у даній рубриці розміщено матеріали 20 нарад, які відвідало майже 3 тис. респондентів.

Головне управління статистики будує свої взаємовідносини з респондентами на засадах довіри, взаємоповаги та взаємодопомоги, рівності та відкритості, відкрите для спілкування  та висловлює подяку всім респондентам за активну співпрацю та участь у державних статистичних спостереженнях!

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.