Скандал у Ворохті: волонтерка влаштувала цькування на власницю садиби через зірваний заїзд реабілітації військових відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Волонтерка Аліна Косовська планувала облаштувати у старій дерев’яній хаті у Ворохті реабілітаційний центр для військових. Але оголосила про заїзди ще до початку будь-яких ремонтних робіт у будинку, на облаштування якого оголосила збір коштів. Коли приїхали перші військові, домовилась розмістити їх у сусідній садибі.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Проте разом з трьома військовими до садиби почали навідуватись і 12 волонтерів та собака. Заїзд завершився, військові поїхали, і Аліна Косовська почала планувати одразу наступний. Втім господиня садиби відмовилась продовжувати співпрацю, тож волонтерка влаштувала на неї цькування у фейсбуці і закликала обвалити рейтинг її закладу у Google.

26 травня волонтерка Аліна Косовська написала гнівний пост про гостинність у Ворохті, зокрема в садибі «Росинка».

«Допоможіть, будь ласка, зробити відомою пані, яка відмовилась приймати в своїй садибі військових без жодної на то причини. Цю особу звуть Світлана, і вона власниця садиби «Росинка» в Ворохті. Смикнув нас біс оселитись з нею по сусідству і запропонувати співпрацю – поки наш реабілітаційний центр ремонтується, хлопці живуть у неї, а на групові заходи ходять до нас», – пояснила волонтерка.

Проживання трьох військових оплатили, а самі волонтери мали жити в центрі.

«Перший заїзд хлопці і дівчата розмістились у неї в садибі, волонтери безкоштовно жили в нашому центрі, щоб не витрачати цінний ресурс, і ходили на їх кухню готувати їжу та допомагати в побуті нашим гостям. Ззовні все виглядало ок, але ми, організатори, весь заїзд вислуховували скандали. Знаєте, про що? “Ваші волонтери ходять по моєму двору! Вони за це не платили!” Ще тоді я була в глибокому шоці. Тобто, не платили? Тобто, ходять по двору? Тобто, тобі шкода свого нещасного двору із трави і каменів для волонтерів, які за свій кошт в свій вихідний приїхали допомагати захисникам?», – обурилась Косовська.

Далі власниця садиби просто відмовилась надалі продовжувати співпрацю з центром.

«Пані, яка певно вважає себе безсмертною, не зупинилась. Сьогодні вона відмовилась приймати учасників нашого наступного заїзду взагалі! Через цю пані наступний заїзд в цьому реабілітаційному центрі не відбудеться. Я не можу розмістити бійців на голій підлозі, і так само не можу поселити хлопців з пораненнями далеко від нашого центру і запропонувати ходити пішки кожен день», – написала волонтерка.

Вона закликала всіх залишити негативні відгуки на садибу «Росинка».

«Попрошу вас залишити негативні відгуки на гуглмапс, щоб ця істота більше не мала ні копійки заробітку і згадувала цей свій вчинок до кінця своїх днів. Такі люди не мають щасливо жити в цьому світі», – закликала Косовська.

На цей заклик миттєво відгукнулись десятки людей і почали залишати негативні відгуки на заклад, хоча самі в ньому ніколи не були.

Також в коментарях почали проклинати ворохтянку.

«На вихідні її треба відвезти до Харкова або Нікополя», – запропонувала одна з підписниць волонтерки.

«У мене є багажник і чорні сміттєві мішки», – запропонувала Аліна Косовська.

Водночас в коментарі прийшли люди, які відмітили, що ситуація виглядає однобоко.

«Проблеми організації реабілітаційного центру переклали на сусідку. Їй це не до вподоби. Заклик до цькування людини за неблагородність без суду і слідства – не злочин?», – поцікавились дописувачі.

Також багато коментаторів хотіли прочитати відгук про співпрацю і з боку власниці садиби «Росинка». Пояснення не забарились.

Пані Світлана Понар пояснила, що до неї звернулись Аліна Косовська та В’ячеслав Трестер та попросили про поселення військових і можливість надати приміщення для харчування.

«Приїхало троє військових, які поселились у нас, та волонтери – у своєму будиночку поряд. Допомогла з облаштуванням дівчатам, які мали готувати їжу», – розповіла власниця садиби.

Заїзд планувався на 5 днів. Але вже через кілька днів після поселення військових на території садиби з’явились інші люди.

«Почали з’являтись все нові та нові незнайомі люди, які не тільки проходять по подвір’ю, а й гуляють по будинку», – додала пані Світлана.

Також власниця садиби пояснила, чому інколи робила зауваження гостям.

«Коли мала дитина вилазить на балкон на висоті 15 м – не зробити зауваження складно. Взяти на себе відповідальність, коли дитина без нагляду дорослого, я не змогла. Погодилась, нехай готують для всіх, прохання слідкувати за електроприладами – теж не сприйняли», – додала ворохтянка.

За 5 днів заїзду до садиби загалом приходило 15 людей, хоча за домовленістю мало проживати лише троє захисників.

«Люди нові продовжували з’являтись. Троє військових та 12 волонтерів. Але нехай, військові подякували та роз’їхались. Все, що я побачила на власні очі, вже сильно відрізняється від моєї уяви про волонтерську діяльність», – зауважила жінка.

Тож коли Косовська прийшла домовлятись про наступний заїзд у «Росинці», власники вирішили не продовжувати співпрацю.

«Відмовила, оскільки ні співпраці, ні договору з цими людьми в мене не було. Я завжди дотримуюсь слова, але ставати ланцюжком такої волонтерської діяльності не бажаю», – додала Світлана Понар.

Також жінка пояснила, чому просила не приходити на територію з собакою – дорослим лабрадором.

«Коли в тебе троє діток і меншому 2 роки, чи змогли б Ви змовчати? Я – ні. Просто попросила не пускати», – написала жінка.

Світлана Понар повідомила, що, після відмови співпрацювати надалі з Аліною Косовською, їй та її родині почало надходити чимало погроз.

«Пані Аліна Косовська повторила слова, сказані своїми друзями-волонтерами, що ми не бачили війни та вибухів. Але хіба у наших домівках ми цього не відчуваємо? Пані Аліна Косовська зняла фото ,але чомусь не відео, де я їй сказала ,що я відмовляю їй і її псевдоорганізації, а не військовим, яких я завжди буду рада бачити в себе», – додала власниця садиби.

Те, що на адресу родини почали надходити погрози та прокльони, підтвердила і Ілона Мочерняк.

«Повідомлення для моєї бабусі, якій 79 років», – підписала фото Ілона.

Після пояснень господині садиби, надійшло багато запитань щодо роботи самого реабілітаційного центру.

«Тобто, реабілітаційного центру ще не існує, селити бійців нікуди, а ви вже когось запрошуєте? Що це за інфантилізм?», – написали Аліні Косовській.

«Щоб повністю відремонтувати той будинок, потрібні роки. А відпочинок і реабілітація хлопцям потрібні вже зараз. Тому проводимо в орендованих будинках. Так, це дорожче, але головне результат», – пояснила волонтерка.

Водночас Ілона Мочерняк показала, як на даний час виглядає реабілітаційний центр.

Також кількома днями раніше Аліна Косовська повідомила, що планує облаштувати собі квартиру в реабілітаційному центрі, бо її житла в Авдіївці більше немає. А щоб оплатити ще один місяць оренди, вона влаштувала розпродаж особистих речей.

«Я би хотіла переїхати в квартиру при реабілітаційному центрі, але там потрібно робити ремонт, щоб хоча би безпечно жити, і це про значно більші суми. Але тоді можна було б жити там безкоштовно 5 років», – писала волонтерка.

Водночас власники житла повідомили, що надали будинок в безоплатне користування Аліні не на 5 років, а лише на рік – це прописано в укладеній угоді.

«Нам дуже шкода, що наш будинок та його тимчасові мешканці стали центром розбрату у Ворохті. Ми цей будиночок надали під проживання і користування військовим волонтерам абсолютно безкоштовно, тому що щось відгукнулось в нашому серці на їхні прохання і ідею. Ми гадали, що наш дідусь Дзьоба Іван Антонович (царство йому небесне), воїн ОУН УПА, який 10 років провів як політичний в’язень в таборах радянського режиму в Воркуті, та бабуся, Дзьоба Софія Федорівна, репресована радянським режимом, що була виселена разом з сім’єю з власної домівки і позбавлена всього (досі жива і вболіває за Україну), будуть щасливі, якщо хоч один воїн набереться позитиву у цьому місці (будинках їхнього життя). Будинок не є абсолютною розвалюхою, ми щороку проживаємо влітку в ньому з сім’єю і він цілком придатний для короткотермінового проживання з мінімальним комфортом. Ідеальне місце для екотуризму, як і хотіли волонтери. Друга частина садиби – це квартира, в якій дві кімнати, кухня і, навіть, душова, до яких потрібно було докласти мінімум коштів, власної праці і зусиль, оскільки там давно ніхто не проживає, і мати безкоштовний прихисток відповідальним людям на рік як мінімум. Шкода, що емоційність не завжди приносить людям щастя, як в цьому випадку, але волонтерити на користь наших воїнів – наш святий обов’язок, бережімо себе і свої нерви», – написала Наталія Бєлкіна.

Однак після розголосу і скандалу волонтерка різко змінила плани і повідомила, що більше не організовуватиме нічого у Ворохті.

«Ворохтянська громада показала себе не в найкращому світлі, коли замість заступитись за захисників, яким безпідставно відмовили в наданні готельних послуг, заступились за власницю бізнесу “бо вона своя”. Вилізло занадто багато огидного бруду, в якому я більше не хочу копирсатись», – написала Косовська.

Вона додала, що реабілітаційний центр продовжить працювати.

«В зв’язку з вкрай недоброзичливим ставленням ворохтянської громади до захисників та волонтерів, ми прийняли рішення змінити локацію. Реабілітаційний центр продовжить працювати в гірській хатинці подалі від людей, щоб більше ніхто не посмів влаштувати брудні ігри навколо щирої і важливої справи – організації відпочинку і реабілітації для захисників», – написала волонтерка.

12 травня волонтерка звітувала, що на реабілітаційний центр зібрала 60 тисяч гривень. За проживання військових у садибі «Росинка» було оплачено 2800 гривень.

«Найближчим часом ми вирішимо, як розподілити придбане з вашою допомогою майно і обладнання для старого центру реабілітації, і відзвітуємо за його долю. Більшість із нього буде перевезена на нову локацію і далі працювати за призначенням, а ті речі які тут і так є, будуть передані іншим волонтерським проектам. Радію, що ми не встигли зробити в Ворохті ремонт чи облаштування. Ми витратили близько місяця часу на прибирання, розгрібання хаосу і інвентаризацію, цей час нам звісно шкода, але це не найгірше, що могло статись в житті», – додала Косовська.

Нагадаємо, це не перший скандал, в який потрапила Аліна Косовська на Прикарпатті. У грудні 2022 року вона потрапила в ДТП на Рожнятівщині. Волонтерка не захотіла перечекати, поки пройде похоронна процесія, бо за її словами «там місцеві мешканці влаштували прогулянку з покійником посеред проїжджої частини».

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.