У Поляниці без дозволу збудували міст у водоохоронній зоні (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

У селі Поляниця, що на Івано-Франківщині, без дозволу звели міст у водоохоронній зоні — через річку Богдан, яка є притокою Прутця. Його під час обстеження виявили працівники Держекоінспекції Карпатського округу. Поліцейські відкрили провадження за самовільне будівництво переправи.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на матеріал Суспільного.

Як у Поляницькій сільській раді пояснюють будівництво моста та що кажуть місцеві жителі й екоінспектори.

Міст у Поляниці
Старий і новий мости у Поляниці. Суспільне Івано-Франківськ

Перевіряли й знайшли міст

Село Поляниця розташоване на території Карпатського національного природного парку і є одним з осередків курортно-туристичного бізнесу. Зі слів керівника відділу Державної екоінспекції Карпатського округу Олега Кульбанського, під час планових обстежень працівники виявили у цьому селі міст через річку Богдан. Зведення цієї переправи є порушенням законодавства, адже збудували її у водоохоронній зоні.

“Це було оформлено, в акті описано. І матеріали після завершення перевірки в п’ятиденний термін передали в Головне управління Національної поліції для встановлення цього факту, винних осіб і ухвалення відповідного рішення”, — каже Олег Кульбанський.

Які дозволи дала Поляницька сільрада

Дозволів на початок будівництва цієї переправи Поляницька сільська рада не надавала, каже керівник відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Віталій Бойко.

Міст у Поляниці 3, Бойко
Керівник відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Поляницької сільради Віталій Бойко. Суспільне Івано-Франківськ

“Ця переправа з’єднує приватизовану земельну ділянку з вулицею. Поляницька сільська рада дала дозвіл на виготовлення проєктної документації щодо капітального ремонту мостового пішохідного переходу через цю річку. Також затвердила проєктну документацію. Дозволи на виконання будівельних робіт не надавалися”, — говорить Віталій Бойко.

Міст, якого ніколи не було

Вулицю, на якій звели міст, у Поляниці називають Прохідною. Вона розташована на околиці села. Люди переходили річку кладкою, іншої переправи там не було. Цю інформацію Суспільному підтвердив представник Держекоінспекції Олег Кульбанський.

“При отриманні цих документів ми побачили, що це — не капітальне будівництво моста, а капітальний ремонт старого моста. Але реально там такої переправи ніколи не було. Ми підняли старі генеральні плани забудови села. Того моста ніде на генеральному плані немає”, — каже Олег Кульбанський.

У Поляницькій сільраді не знали, коли збудували міст

Чому місцева влада не зупинила чи перевірила будівельний процес, заступник сільського голови Поляницької громади Андрій Маджарин не знає.

Заступник сільського голови Поляницької громади Андрій Маджарин
Заступник сільського голови Поляницької громади Андрій Маджарин. Суспільне Івано-Франківськ

“Скільки воно тривало, я не можу вам сказати, бо зараз ми самі побачили, що це — металева конструкція. Вона збирається буквально за тиждень часу, і так само бетонозмішувачі могли б заїхати за два заїзди й залити цей міст”, — говорить Андрій Маджарин.

Інвестор будівництва моста не знав про порушення

Інвестором будівництва моста є власник ділянки, на яку виходить переправа, Микола Сорочинський. Він каже: про те, що Держекоінспекція зафіксувала порушення під час будівництва моста і передала їх у поліцію, не знає. За його словами, будівельні роботи ще мають завершити, а потім віддати міст на баланс сільради.

“Я здам його в експлуатацію, як тільки закінчу сходи, щоб люди ходили туди, і огороджу всю територію. Так ми домовилися з головою. І я передаю місток сільській раді, вони будуть право мати”, — говорить Микола Сорочинський.

Міст у Поляниці
Міст у Поляниці. Суспільне Івано-Франківськ

За фактом будівництва моста у Поляниці поліцейські відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 197 з позначкою 1, повідомив у коментарі Суспільному керівник сектору комунікації поліції в області Андрій Яцків.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.