Відновили давню традицію: як в Уторопах на Косівщині водили гаївки (фото)

Новини, Суспільство
Гаївки в Уторопах. Суспільне Івано-Франківськ

За її словами, до заходу долучилися учні всіх класів ліцею. Великодні пісні підхоплювали й місцеві жителі, тож загалом у дійстві взяли участь приблизно 150 людей.

Гаївки в Уторопах на Івано-Франківщині
До ведення гаївок долучилися учні всіх класів Уторопського ліцею. Суспільне Івано-Франківськ

“Такого організованого заходу, щоб діти із сім’ями приходили до церкви й з музичним супроводом виконували гаївки, не було 40 років. Раніше учні приходили до церкви, але без відтворення давніх пісень і традицій. Сьогодні виконували гаївки, яких немає в інших селах. Наприклад, “У нашім селі на горбочку”, — розповідає Ольга Романюк.

В Уторопах відновили традицію ведення гаївок
Гаївки в Уторопах. 12 травня 2024 року. Суспільне Івано-Франківськ

Музична керівниця заходу Ірина Григорчак каже: для того, аби відтворити традицію уторопських гаївок, перед тим спілкувалися зі старожилами. З її слів, діти виконували традиційні великодні танці під гаївки “Розлилися води”, “Вербовая дощечка”, а також танець-гру “Іде жук наш та й з жуками, а дівчина — та й руками”.

В Уторопах на Івано-Франківщині відновили традицію ведення гаївок
До ведення гаївок в Уторопах долучилися й наймолодші. Ольга Романюк

“Це — такий танець-гра, коли дівчата складають руки, а двоє хлопців водять дитину цією живою конструкцією. Важливо відновлювати традиції, бо гаївки — споконвіку, з дідів-прадідів об’єднують український народ”, — говорить Ірина Григорчак.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.