Перетин кордону згідно з новими правилами мобілізації: прикарпатцям розповіли, чи чекати на кардинальні зміни

Війна, Новини, Суспільство

Вже 18 травня 2024 року набуде чинності закон № 10449 про мобілізацію і проходження військової служби.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Нові правила мобілізації передбачають зміни щодо процедури вручення повісток, базової військової служби, покарання для тих, хто ухиляється від мобілізації, вводить нові обовʼязки військовозобов’язаних та мотиваційні норми.

Крім того, згідно з новим законом про мобілізацію, є певні зміни для тих осіб, які матимуть відстрочку. Тому, ймовірно, варто очікувати, що правила перетину кордону, які має розглянути та затвердити уряд, дещо зміняться.

Втім, як заявив в ефірі телемарафону речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, це не будуть якісь кардинально нові умови.

З його слів, прикордонники щодня відмовляють у виїзді 120-150 особам з різних причин. Переважно — людям, в яких немає відповідних документів, які б надавали право на перетин кордону.

Проте, наразі змін до правил перетину немає.

“Звісно, що є новий закон про мобілізацію, є певні зміни в статтю щодо тих осіб, які матимуть відстрочку.

Тому, можливо, варто очікувати, що будуть зміни у правила перетину кордону, які має розглянути та затвердити уряд.

Потрібно дочекатися змін, якщо такі будуть прийняті, і вже більш предметно тоді говорити про власне зміни, нові категорії, або якісь інші умови перетину кордону.

Водночас не варто очікувати, що це будуть якісь кардинальні зміни щодо правил перетину кордону”, — зазначив речник.


Зазначимо, що під час воєнного стану українці, які підлягають призову на військову службу, також не можуть виїжджати за кордон. Зокрема, йдеться про чоловіків віком від 18 до 60 років. Втім, є і винятки.

До слова, мобілізація в Україні розпочалася 24 лютого 2022 року і постійно триває. Жодних хвиль мобілізації немає. Востаннє мобілізацію продовжили з 13 лютого до 14 травня 2024 року.
Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та предʼявляти його на вимогу представника ТЦК та СП або поліціянта.
У прикордонній смузі та на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник.
Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон.
Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.