Партнерство і проєктний підхід: голови громад Івано-Франківщини вивчали досвід колег в Закарпатті (фото)

Новини, Суспільство, Туризм

Досвід транскордонного співробітництва, розвитку освіти й туризму та співпраці з бізнесом вивчали голови громад Івано-Франківщини у колег в Закарпатті в рамках навчального візиту, організованого «U-LEAD з Європою».

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Голови Городенківської, Лисецької, Вигодської, Брошнів-Осадської, Спаської, Заболотівської, Витвицької територіальних громад і заступник голови Долинської ТГ відвідали Колочавську, Оноківську, Перечинську, Баранинську та Полянську громади Закарпаття.

«Актуальним для громад Прикарпаття був досвід Колочавської громади, яка реалізувала чимало проєктів та успішно працює з проєктами МТД. Це гірська громада з певними особливостями. Зважаючи на те, що на Прикарпатті понад 50% громад є гірськими або розташовані у передгір’ї, досвід Колочавської громади дає можливість зрозуміти з чого починати проєкти партнерств та як їх реалізовувати», – розповідає радник Івано-Франківського регіонального офісу U-LEAD з питань децентралізації та місцевого самоврядування Максим Чопей.

Протягом тижня прикарпатці відвідали Колочавську, Оноківську, Перечинську, Баранинську та Полянську громади. У Колочавській сільській громаді ознайомились з практиками розвитку туризму. Завдяки залученню грантових коштів і партнерству із закордонними муніципалітетами, тут зберігають культурну спадщину українського села. А ще збудували власний амфітеатр за типом Колізею, де розмістили культурно-мистецький центр. У Баранинській та Полянській громаді вивчали досвід створення партнерств з муніципалітетами країн Євросоюзу, а також спільними проєктами для закладів освіти.

В Оноківській громаді учасникам візиту презентували досвід створення соціального підприємства за грантової підтримки. Фермерське господарство «Мерсі Фарм» створило робочі місця для місцевих мешканців, а прибуток спрямовує на подолання бідності та проєкти благодійного фонду. А у Перечинській громаді прикарпатські голови ТГ знайомились із практиками взаємодії із релокованим бізнесом, а також співпраці з місцевими підприємствами.

«Як відомо, дорослі вчаться шляхом обміну досвідом. Певні практики кращих громад імплементуємо і для блага наших жителів. У складних умовах обмеженої централізованої бюджетної політики, на перший план виходять потреби залучення грантових коштів, інвестицій, релокованого бізнесу, транскордонного співробітництва, міжнародної співпраці. Руку допомоги дають ті, на кого не розраховуєш», – поділився враженнями від візиту голова Заболотівської громади Петро Маліборський.

У підсумки голови громад Прикарпаття висловили бажання налагоджувати партнерства із закарпатськими громадами для спільної участі у міжнародних проєктах, зважаючи на їх досвід та наявності спільних проблемних питань в напрямках водопостачання, водовідведення, каналізування, покращення інфраструктури, роботи закладів довкілля та освітньої мережі.

«Найважливіше для розвитку громади — це спілкування та обмін досвідом. Ми з колегами багато проговорили про роботу, про заходи та методи, які впливають на місцевий економічний розвиток. Дуже вразили практики транскордонного співробітництва, якими поділилися Закарпатські громади. Обдумую можливості партнерства з громадами, які нас приймали», – поділився голова Лисецької громади Анатолій Лущак.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.