Прикарпатцям розповіли, кого можуть мобілізувати насамперед

Новини, Політика

Мобілізація в Україні триватиме до закінчення воєнного стану. Військовозобов’язаним й надалі вручатимуть повістки.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Разом з тим, воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили щонайменше до 13 травня 2024 року.

Наприкінці січня 2024 року Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт №10449 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку».

У разі прийняття законопроєкту, мобілізація буде посилена. Зокрема, влада хоче знизити вік тих, хто підлягає мобілізації, спростити процедури вручення повістки та запровадити санкції за ухилення від призову.

Наразі над законопроєктом працюють парламентарі, тому нові правила мобілізації поки не діють.

Кого можуть мобілізувати насамперед.

Передусім мобілізують тих, хто вже має досвід участі в бойових діях та тих, хто може працювати з новими зразками озброєння, які надані західними партнерами.

Надалі також можуть бути призвані й інші громадяни, необхідні для певних військових спеціальностей.

Наразі мобілізувати в Україні можуть такі категорії:

  • придатних та обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років, якщо вони мають або не мають військового досвіду;
  • придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, які вже проходили строкову службу та проходять військову службу в запасі або резерві;
  • виключених з військового обліку чоловіків, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров’я та якщо вони не вчинили тяжкого злочину, за якого мобілізація заборонена.

Зазначимо, що наразі призовники від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу, можуть тільки добровільно підписати контракт із ЗСУ — мобілізувати примусово їх не можуть.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.